Treåring hittade miljonskatt

Guldskrin nedgrävt i åker

1 av 3 | Foto: MARTIN ROSE/EASTNEWS PRESS AGENCY
James Hyatt med pappa Jason.
NYHETER

James, 3, var ute på sitt livs första skattjakt.

Efter bara några minuter gjorde han ett drömfynd.

Två decimeter ner i marken låg ett guldskrin – värd nästan 30 miljoner kronor.

Man kan kalla det för nybörjartur, men James Hyatt själv skulle inte förstå begreppets innebörd.

I maj förra året var treåringen ute med sin pappa och farfar på en åker i Essex utanför London. De har som vana att då och då ge sig ut på skattjakt tillsammans.

"Karta har bara pirater"

Till sin hjälp när de letar har de metalldetektorer. Nu fick James prova en av apparaterna för första gången.

Och det pep till nästan direkt. De grävde, och två decimeter ner hittade de ett föremål av metall. Det visade sig vara ett litet skrin – i rent guld.

– Jag höll i apparaten och så lät den "pip pip pip"! Sedan grävde vi, och det fanns guld där. Vi hade ingen karta, det har bara pirater, berättar James Hyatt för Daily Mail.

Experter daterade skrinet till 1500-talet. När det användes innehöll det troligen en relik. Sannolikt tillhörde skrinet någon i det brittiska kungahuset.

Pengarna går till barnen

Skrinet beräknas vara värt otroliga 2,5 miljoner pund. Det motsvarar nästan 30 miljoner kronor.

– James blev alldeles till sig när han insåg att han hade hittat en riktig skatt. Jag var helt överväldigad, säger pappan Jason Hyatt.

Lagen ger familjen Hyatt rätt att dela på förtjänsten för skrinet med markägaren. De hoppas nu kunna sälja guldföremålet till British Museum eller någon annan institution.

– Jag har hållit på med det här i 15 års som hobby, men aldrig hittat något liknande. Får vi några pengar så går de till våra två barn, säger Jason Hyatt.

ARTIKELN HANDLAR OM