En till gripen för mordet på Anni

Polisen: Vi söker två gärningsmän till

NYHETER

Ytterligare en person har gripits av sydafrikansk polis.

Sedan tidigare är en 26-årig man misstänkt för mordet på Anni Dewani, 28. Han häktades i dag för mord och grovt rån.

Aftonbladets Pelle Tagesson var på plats i rättssalen i Kapstaden.

I dag kom beskedet att ytterligare en 26-årig man har gripits, misstänkt för mordet på Anni Dewani, 28 år.

Dessutom söker polisen efter fler misstänkta gärningsmän. Polischef Bheki Cele sa vid en presskonferens på torsdagen att man kan komma att gripa ytterligare en eller två misstänkta gärningsmän.

– Utredningen fortsätter. Vi söker fler inblandade, säger Bheki Cele till Aftonbladet.

Bheki Cele beklagade Anni Dewanis död, samtidigt som han var mycket nöjd med polisens snabba insatser.

Häktades idag

En 26-årig man greps tidigare i veckan. Han häktades i dag. Mannen sa inte ett ord i den mer än fullsatta rättssalen. Klädd i en alldeles för stor kavaj, stod han upp under hela förhandlingen som tog ungefär en halvtimme. Han hade ryggen mot åhörarna. Det fanns många journalister på plats och intresset var stort även bland allmänheten.

Saknade advokat

Rätten beslutade att mannen skulle häktas, misstänkt för mord och grovt rån.

– Staten anser att du har begått mord och att offrets död orsakades i samband med ett grovt rån, alternativt att brottet har begåtts av ett antal personer som gemensamt har agerat i det syftet, sa domaren Jackie Redelinghuys till mannen, rapporterar nyhetsbyrån SAPA.

Eftersom mannen ännu inte hade fått ett juridiskt ombud, ville rätten ge honom tid att ordna på det och bestämde att nya förhandlingar ska ske den 25 november.

Domaren förbjöd publicering av fotografier på den misstänkte mördaren, eftersom det kan förstöra möjligheten att låta vittnen identifiera mannen.

Söker ytterligare en person

I tisdags greps den 26-årige mannen och blev delgiven misstanke för mord och bilkapning.

En speciell utredningsgrupp i Kapstaden arbetar med att lösa mordet på Anni Dewani. Spår efter gärningsmännen har säkrats i taxibilen där hon hittades mördad.

Polisens talesman Frederick van Wyck har varit förtegen om utredningen som fortfarande är i ett känsligt läge. Den sydafrikanska tidningen Die Burger rapporterar att de har källor som uppger att fordonet som paret åkte i kan ha haft falska nummerplåtar.

– Jag kan inte gå in på några detaljer i utredningen just nu.

På smekmånad

Det nygifta paret Dewani rånades i lördags på sin smekmånad i en taxi som kapades. Maken Shrien kastades ur bilen av rånarna och överlevde. Kaparna körde vidare med Anni Dewani. I söndags hittades hon död i den övergivna taxin i kåkstaden Khayelitsha.

Polisen kunde på torsdagen bekräfta att Anni Dewani dödats av ett skott i nacken. Hennes kropp flögs i tisdags till London där hon begravs på lördag. På söndag hålls en minnestund.

Lokala myndigheter varnar nu turister i Kapstaden för att ta sig till "okända områden" i staden, speciellt kvällstid.

ARTIKELN HANDLAR OM