– Vi vill bara få vår syster tillbaka

Mördade Jians bröder tar avstånd från hedersmotiv

Foto: Björn Lindahl
’inget försvar’ Jian, 21, mördades av sin pappa. Hennes bröder tar kraftigt avstånd från pappans hedersmotiv. ”Vi kommer aldrig att förlåta honom. Det finns inget försvar”, säger mellanbrodern Husam, till vänster. ”Han har gett ett motiv som vi inte kan identifiera oss med”, säger storebror Rushdi, i mitten. Till vänster sitter lillebror Hawraz.
NYHETER

KATRINEHOLM. Deras syster Jian, 21, höggs till döds utanför sin lägenhet av sin egen far.

Den 62-årige pappan säger att han gjorde det för att försvara sin heder.

Men Jians övriga familj vill säga att det deras pappa gjorde inte var det minsta hedervärt.

– Jag kommer aldrig att förlåta honom för det här. Han har tagit vår systers liv och för det finns inget försvar, säger Husam.

Persiennerna är fördragna för att skydda från insyn, de flesta vet att ett mord inträffade i måndags morse några portar bort och att familjen nu trängs i den här lägenheten. Fotografer har fotat och filmat tegelfasaderna.

Persiennerna döljer det stelfrusna Katrineholm och för en stund är allt man ser vardagsrummet där luften är tät av sorg.

”Finns ingen heder”

Där sitter Jians tre storebröder i de bruna skinnmöblerna. I köket hennes mamma som inte kan få tårarna att sluta rinna, och Jians svägerskor.

– Vi är chockade, vi har nog inte förstått det än. Vår pappa har dödat vår syster, säger Rushdi och tar upp ännu en servett för att torka ögonen.

Jians familj säger att de vill träffa Aftonbladet för att berätta sin sanning om det som hänt.

– Vår pappa har ju sagt att han gjorde det här på grund av något slags hedersmotiv. Vi vill säga att det inte finns någon heder alls i att ta en oskyldig människas liv, att vi som familj inte alls står bakom detta och att vi bara önskar att vi kunde få vår syster tillbaka, säger Rushdi.

Anpassade sig till Sverige

De säger att det kom som en chock när de fick veta att det var deras pappa som gripits för mordet på systern, att han attackerade henne i trappuppgången när hon precis lämnat sin tvååriga son på förskolan.

När han sedan erkände och dessutom angav ett motiv fanns det inte många frågetecken om vem som var mördaren kvar.

Men de kan ändå inte förstå.

– Vår pappa har aldrig varit strikt religiös. Han har aldrig tvingat vår mamma eller våra systrar att bära slöja eller någon av oss att be fem gånger per dag, säger Husam.

De menar att familjen snarare varit väldigt mån om att anpassa sig till Sverige när de kom.

Som kurder i Irak flydde de en efter en till Sverige.

”Vi passar inte in på fördomarna”

Bröderna kom först, äldsta brodern Rushdi allra först för 14 år sedan. De skaffade jobb och liv och svenska vänner. Sist av alla kom pappan till Sverige.

– Vi har alltid velat ha ett liv här, ett svenskt liv där vi följer svensk lag och kultur. Alla vi bröder har jobb och arbetskamrater. Våra fruar pluggar eller jobbar. Vi tar inte med oss Mellanösternproblem hit. Vi är inte sådana som passar in på fördomarna som en del kan ha, vi dödar inte våra systrar eller mödrar.

– Det vår pappa har gjort är något fruktansvärt och ont. Han har gett ett motiv som vi inte kan identifiera oss med. Kanske står han för det, kanske ger han det för att skydda sig själv.

”Var emot adoptionen först”

Jians föräldrar dog när hon var i nioårsåldern. Hennes mamma var syster till Husam, Rushdi och Hawrazs mamma. Husam valde att adoptera Jian.

– Men vår pappa var emot adoptionen till en början. Men i Irak tar man hand om sin släkt och mamma ville och vi bröder såg henne redan som en syster så det blev så. Och efter hand verkade även pappa acceptera det.

2007 gifte Jian sig med en elva år äldre man. De fick en son, men skiljde sig i maj i år. Jians skilsmässa var uppslitande för alla. Efteråt följde en infekterad vårdnadstvist. Jian anklagades för otrohet, något som hon och alla inblandade upplevde som mycket jobbigt.

– Det var inte sant, det visste vi alla. Men det var mycket svårt för Jian, säger Rushdi.

Jian flyttade hem till sina föräldrar och pappan höll sig ändå relativt utanför tvisten.

– Han blandade sig inte i mycket alls. Han sa: de kommer inte överens, jag kan inte göra något, säger Rushdi.

Träffades dagen före mordet

Dagen före mordet träffades nästan familjen i lägenheten där Jian bodde tillsammans med sin tvåårige son, sina föräldrar, sin ena bror och hans hustru.

– Pappa var som vanligt. Jag hade aldrig kunnat ana att något sådant här skulle kunna hända, säger Hawraz.

I dag klockan halv tre äger häktningsförhandlingen rum i Nyköpings tingsrätt. 62-åringen begärs häktad för mord.

Oavsett utgången är Jians familj tydliga:

– Vi kommer aldrig att förlåta honom för det här. Han har tagit vår systers liv. Det finns inget försvar det, säger Husam.

ARTIKELN HANDLAR OM