"Jackie Arklöv har låg återfallsrisk"

Dömdes till livstid – nu har Rättsmedicinalverket utrett risken för återfall

NYHETER

Han dömdes år 2000 till livstids fängelse för mord och krigsbrott men vill få sitt straff tidsbestämt.

Nu har Rättsmedicinalverket utrett Jackie Arklövs risk för återfall – som bedöms vara låg.

Foto: polisen
Jackie Arklöv är dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999 och fångtortyr på Balkan. Nu vill han ha sitt straff tidsbestämt.

Jacke Arklöv, 37, dömdes år 2000 till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999 och för tortyr av fångar på Balkan.

I oktober i år ansökte Arklöv om att få sitt straff tidsbestämt. Kriminalvården gjorde då bedömningen att polismördaren kan släppas inom två år.

Rättsmedicinalverket fick samtidigt i uppdrag att göra en riskbedömning.

Tregradig skala

Rättsmedicinalverkets utredning har nu genomförts. Ett lag bestående av en psykolog, socialutredare, läkare och omvårdnadspersonal har träffat Arklöv under sammanlagt elva timmar.

I dag kom utlåtandet där Rättsmedicinalverket bedömer risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag, närmare spcificerat till våldsbrottslighet, vara låg. Bedömningen görs på den tregradiga skalan; låg, medelhög och hög.

Behöver struktur

"Arklöv förefaller finna det mödosamt att tala om dessa gärningar och blir märkbart känslomässigt påverkad, framförallt när det rör skeendena i och kring Malexander", går det bland annat att läsa i utredningen.

Jackie Arklöv har läst in magisterexamen i sociologi och historia under sin tid i fängelse. Enligt kriminalvårdens yttrande i oktober har Arklöv deltagit aktivt i anstalten Kumlas klosterverksamhet, där han bland annat haft förtroendeuppdrag som klostervärd.

Utredarna anser att Arklöv behöver en strukturerad tillvaro och tycker att han har verkar ha hittat det i sina studier och i sitt angagemang i Exit, organisationen för avhoppade nazister.

ARTIKELN HANDLAR OM