Kungafamiljen samlad på slottet

Första gemensamma framträdandet sedan skandalboken

NYHETER

Kungafamiljen visar upp en enad front på slottet för World Child and Youth Forum.

Det är familjens första gemensamma framträdande sedan skandalboken briserade.

Och Silvia hyllades av publiken efter sitt tal.

–  Tusen tack, sa en märkbart rörd drottning.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, och prinsessan Madeleine är nu samlade på slottet för World Child and Youth Forum. Prins Carl Philip kunde inte delta eftersom han ägnar sig åt sina studier vid Alnarp.

Kungen och drottningen gick in först, följda av Victoria och Daniel. Madeleine kom lite efter men sprang snabbt ikapp Daniel och la en arm runt honom.

Kända gäster

Bland gästerna syns före detta statsminister Ingvar Carlsson och den nuvarande barn- och äldreministern Maria Larsson.

Under dagen kommer flera personer att hålla tal. Bland annat Therese Eriksson, grundare och verksamhetschef för den ideella föreningen Maskrosbarn, som tidigare blivit utnämnd till en Svensk Hjälte av Aftonbladet.

Drottningen hyllades

Det var kungen som inledde dagen.

– Det är jätteroligt för mig att hälsa er alla varmt välkomna till Stockholms slott. Och jag måste säga att jag tycker det här är viktigt och inspirerande att forumet äger rum här, sa kungen när han invigningstalade.

Han fortsatte med en sammanbiten min:

– Nu lämnar jag över till drottningen.

Därefter inledde Silvia sitt anförande. Hon såg lätt tagen ut av stundens allvar och kom av sig vid ett tillfälle. Men hon fann sig snabbt.

– Om alla vuxna beslöt sig för att visa intresse för barnens tankar och känslor så skulle fler barn utveckla en god självkänsla.

Efter sitt tal hyllades drottningen av publiken och blev märkbart rörd.

Bevakar på plats

Tidigare hon medgett att känt en viss anspänning inför dagen.

– Visst känns det lite pirrigt med alla praktiska detaljer som måste bli klara, har hon förklarat i en intervju på hovets hemsida.

Dagens konferens varar hela dagen och Aftonbladet är på plats och bevakar.

FAKTA

Dagens program:

08.45 - 09.30 Gästerna anländer.

09:45 - 10:30 Högtidligt öppnande

10:30 - 10:45 Introduktion till FNs barnkonvention med fokus på artikel 12 om barnets rätt till delaktighet och inflytande.

10.45 - 11.30 Onlinedialog om artikel 12 i vardagen (mellan deltagare på plats och ungdomar runt om i landet som deltar via videolänk)

11.45 - 12.45 Nätverkslunch med bordsplacering och diskussionsledare. Vid varje bord placeras deltagare från barn- och ungdomsorganisationer, riksdag och regering, näringslivet, offentlig sektor och det civila samhället.

13:00 - 14:00 Workshops.

14.10 - 15.05 Panelsamtal om hur mycket det betyder att barn och unga blir lyssnade till – både för individen och för samhället. Att bli lyssnad till lägger grunden för en god självkänsla och det har i sin tur positiva effekter för samhället i stort. Paneldeltagarna belyser detta utifrån olika perspektiv.

15.05 - 15.45 Gemensam, interaktiv avslutning: ”Kreativ höjd för framtiden”

15.45 - 15.55 Högtidligt avslutande

16.00 - 17.00 Möjlighet till fortsatt nätverkande

KÄLLA: www.wcyf.se

ARTIKELN HANDLAR OM