"Vi ska få ut dem"

Fångade gruvarbetarna får frisk luft genom rör

Foto: MARTIN HUNTER/afp
En explosion har stängt in 29 gruvarbetare i en kolgruva i Nya Zeeland. Nu pumpar räddningsmanskapet in luft i gruvan, men ingen vet om gruvarbetarna fortfarande lever.
NYHETER

Det finns fortfarande hopp om att de 29 instängda gruvarbetarna i Nya Zeeland lever.

Just nu pumpas frisk luft in i gruvgångarna.

Under natten ska räddningsoperationen påbörjas.

En kraftig gasexplosion i kolgruvan stängde in gruvarbetarna under natten mot fredag, svensk tid.

Ingen vet om de fortfarande lever, men om de gör det är tiden dyrbar. Explosionen förstörde nämligen ventilationen. Om gruvan är fylld av giftig gas gäller det att gruvarbetarna lyckats leta sig fram till någon luftficka. Och i så fall är syret med all sannolikhet på väg att ta slut.

Får frisk luft

Därför pumpar räddningsmanskapet in frisk luft i gruvan för att hålla eventuella gruvarbetare vid liv tills räddningslaget kan gå in.

– Det är mycket möjligt att det sitter ett stort gäng i andra änden av ett ventilationsrör och undrar varför vi dröjer, säger polischefen Gary Knowles till TVNZ.

Klockan 01 svensk tid väntade räddningsmanskapet fortfarande otåligt utanför gruvan på klartecken att få gå in. Operationen har fördröjts eftersom gruvbolaget måste bli färdiga med sina analyser av luftkvaliteten i gruvgångarna. Om det är för mycket explosiv gas i gångarna måste den ventileras ut innan någon tillåts gå in.

Påminner om Chile

Trots att det inte har kommit några livstecken från gruvan lever hoppet på utsidan.

– Det här är en räddningsoperation. Vi ska få hem dem, säger Gary Knowles.

Borgmästaren Tony Kokshoorn påminde i sin tur om den lyckliga upplösningen av gruvdramat i Chile i oktober.

– Då kom alla gruvarbetarna ut. Just nu klamrar vi oss fast vid hoppet, precis som de gjorde, säger han till NZ Herald News.

Gruvarbetarna tros ha befunnit sig omkring tre kilometer in i gruvan när explosionen inträffade. Eftersom gruvgångarna till stor del är horisontella kan det betyda att de befinner sig bara drygt 100 meter under marken.

De instängda är mellan 17 och 62 år.

ARTIKELN HANDLAR OM