Camilla kan bli nästa drottning

Bröllopsyra dämpas av nya ryktet

1 av 4 | Foto: Foto: AP
poppis Britterna har hoppats att Williams blivande fru Kate Middleton ska bli landets nästa drottning.
NYHETER

LONDON. Det råder bröllopsyra i England efter nyheten att prins William friat till Kate Middleton.

Men nu bekräftar prins Charles det som många rojalister fasat för.

Camilla kan bli nästa drottning – inte Kate.

Det är frågan som det brittiska hovet duckat för sedan prins Charles gifte om sig med Camilla Parker Bowles 2005 under en borgerlig vigsel.

Allmänt har det tagits för givet att Camilla skulle benämnas prinsessgemål när prins Charles kröntes till kung.

”Det får vi se”

Samtidigt uppger Daily Mail att Charles till sina närmaste vänner och medarbetare alltid velat att Camilla skulle bli drottning.

Men när han nu i en amerikansk intervju för första gången säger det offentligt leder det till förstasidor på brittiska tidningar, trots att hans svar på frågan inte är mer än en antydan:

– Det är... det är... Det får vi se, eller hur? Så kan det bli, stammar prinsen i en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC.

Som Charles fru har Camilla all rätt att kalla sig drottning när väl prinsen blir kung, men på Buckingham Palace befarar man att det kan skada kungafamiljens anseende, eftersom det brittiska folkets kärlek till prinsessan Diana fortfarande anses för starkt.

Kate vinnare

I stället hade man hoppats att Kate Middleton skulle bli landets nästa drottning efter Elizabeth II, när William nu friat och bröllopet väntas stå till våren eller sommaren 2011.

En undersökning som publicerades av Daily Mail i går visar att bara 14 procent tycker att Camilla borde krönas till drottning. Över hälften av de tillfrågade, 52 procent, motsätter sig att hon blir något annat än prinsens gemål.

Samma undersökning visar att mindre än en tredjedel tycker att Charles ska bli nästa kungaöverhuvud, medan närmare hälften föredrar prins William som nästa monark, vilket i så fall skulle innebära populära Kate Middleton som nästa drottning.

ARTIKELN HANDLAR OM