Assanges advokat sågar åklagaren

NYHETER

I torsdags häktades Wikileaksgrundaren Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för bland annat våldtäkt.

I går efterlystes han internationellt.

Nu sågar hans brittiska advokat den svenska åklagare.

– Hennes beteende liknar, som vi skulle säga i England, en osäkrad kanon, säger Mark Stephens till TT.

Julian Assange.

Mark Stephens vill inte uppge var Assange är.

Men Stephens säger att han och svenske advokaten Björn Hurtig har givit överåklagare Marianne Ny ett ännu stående erbjudande att få förhöra Assange bland annat på svenska ambassaden i London, eller via videolänk – men att Ny alltid avvisat förslagen utan vidare motivering.

– Alla antydningar om att min klient håller sig undan den svenske åklagaren är fel, säger Stephens till TT.

Överklagade

Han påpekar också att Assange stannade kvar länge i Sverige för att åklagarna skulle kunna förhöra honom. Vidare gav Ny Assange sin välsignelse att lämna Sverige, säger Stephens.

En ännu obehandlad överklagan av Assanges häktning ligger hos Svea hovrätt Därför är det märkligt att redan skicka ut efterlysningen, anser Stephens.

– Det låter som ett medvetet försök att undvika överklagandet.

Stephens sågar Marianne Ny jäms med fotknölarna.

– Hon verkar mera ägna sig åt förföljelse än åt åklagarverksamhet och verkar inte särskilt intresserad av att nå fram till sanningen.

Stephens säger att Ny avvisat Assanges erbjudande om förhör. Vidare har varken Assange eller advokaterna fått ta del av detaljer i anklagelser eller bevisning. Därför blir det också omöjligt för Assange att bemöta dem – vilket är ett brott mot både svensk och internationell lag, enligt Stephens.

"Osäkrad kanon"

Han har själv arbetat i totalitära stater i Afrika, säger han.

– Inte ens där har jag sett en åklagare bete sig så exotiskt, ovanligt och på ett sätt som är så juridiskt irrationellt.

– Jag känner inte kvinnan men hennes beteende liknar, som vi skulle säga i England, en osäkrad kanon som rullar runt på däck, fortsätter Stephens.

TT - AFTONBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM