Nato och Ryssland samarbetar

Foto: Sasha Mordovets/getty images
Rysslands president Dmitrij Medvedev.
NYHETER

Kalla krigets dagar känns långt borta.

Försvarsalliansen Nato och Ryssland ska nu börja samarbeta om ett robotförsvar.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen var påtagligt nöjd när han meddelade att de 28 Natoländerna och gamla ärkefienden Ryssland ska inleda ett samarbete för att försvara Europa mot missilangrepp.

En vändpunkt

Visserligen måste detaljerna diskuteras ytterligare, men Fogh Rasmussen kallade ändå samarbetet för en verklig vändpunkt i relationerna.

– Natoländerna och Ryssland har i dag enats om att vi inte utgör något hot för varandra, sade Fogh Rasmussen i Lissabon efter mötet.

Rysslands president Dmitrij Medvedev konstaterade att en period av mycket spända relationer nu är över.

Olika uppfattningar

Nu vidtar en fas av gemensamt analysarbete för att se hur samarbetet rent tekniskt ska kunna se ut. Till sommaren ska en första rapport vara klar.

Nato och Ryssland kom också överens om att leveranser mellan Europa och Afghanistan ska kunna ta vägen genom Ryssland. Dessutom ska man samarbeta om att utbilda afghaner i kampen mot narkotikahandeln i landet.

Trots den nya uppvisningen i enighet kvarstår olika uppfattningar i många frågor, till exempel om Georgien. Dessutom återstår att se hur den gamla misstänksamheten kommer att övervinnas i samarbetet om ett robotförsvar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM