Vi vann 103 miljoner kronor

Här har tjejgänget just fått den otroliga nyheten – på krogen

Foto: henrik hansson
firade i natt Ingegerd Eriksson, 60, jobbar på dagis, Gerd Sundström, 64, är sjukpensionär, Monica Gustavsson, 62, stämplar och Lillemor Montin, 65, är pensionär. I går stod de på Vikmanshyttans krog och ­jublade. Anledningen: De har vunnit 103 miljoner kronor på Lotto. ”Jag tror inte jag har fattat det ännu, men jag har ringt till alla som är med”, säger Gerd.
NYHETER

Vikmanshyttan är en liten bortglömd bruksort med hög arbetslöshet.

Och elva nya mångmiljonärer.

– Känslan går inte att beskriva. Vi är ett gäng tanter som vunnit, säger Gerd Sundström, 64, ­minuterna efter beskedet.

Gerd och hennes vänner satt på puben i Vikmanshyttan i går kväll när telefonen började ringa. Någon berättade att drömvinsten i Lotto gått till ­Vikmanshyttan.

Sedan ringde hennes syster som var inne i Hedemora.

– Hon sa att det var vi som vunnit och ville att jag ­skulle gå hem och hämta kupongen. Men jag gjorde mig ingen brådska för jag trodde inte på det, säger Gerd Sundström.

Till slut knallade hon och en granne ändå hem för att hämta lappen och då ringde Svenska spel och berättade: Jo, det var sant. Gerd och hennes tipsgäng hade kammat hem 103?044?299 kronor.

Reser tillsammans

Den femte högsta vinst som hittills delats ut i Sverige.

– Känslan går inte att ­beskriva, vi är elva tanter som vunnit, säger Gerd Sundström.

Gänget som hon pratar om är en grupp damer som kallar sig ”Fjällbrudarna”. Det består av Gerd, hennes tre systrar och sju andra kvinnor.

Alla från Vikmanshyttan utom en tjej som är från Borlänge.

De har känt varandra i många år och brukar göra resor ihop. Samma lottorad har de haft stående i två år.

– Vi är vanliga knegare och har inga stora åthävor. De flesta är pensionärer, en av oss stämplar, så det är oss väl unt, säger Gerd som själv är sjukpensionär sedan tio år.

I går kväll samlades delar av gänget, Gerd, hennes ­syster Monica Gustavsson, 62, Ingegerd Eriksson, 60, och Lillemor Montin, 65, med vänner på Vikmans­hyttans krog, De skålade i vin och whisky.

Har ringt alla

Alla fjällbrudarna har under kvällen fått reda på att de är miljonärer och i dag kommer gänget att träffas för att fira tillsammans och lägga upp planerna för framtiden.

– Jag tror inte jag har fattat det ännu, men jag har ringt till alla som är med, säger Gerd.

Hela gänget träffas hemma hos henne. Elva mångmiljonärer i samma hus.

Att pengarna kommer att förändra livet i rätt riktning är Gerd Sundström över­tygad om.

Betala lån

– Jag har två barn och jag ska ge dem ­lite, det är det första jag ­tänker på. Sedan ska vi betala av ­lite lån och leva för resten. Helt enkelt njuta av ­livet.

De elva damerna i Dalarna har nu att ta ställning till hur de ska tillbringa resten av ­sina liv som miljonärer.

Den svindlande summan är ­naturligtvis svår att greppa. ­Exempelvis räcker 103? 044?299 kronor till att ­köpa Aftonbladet varje dag i 25 664 år.

Har du hunnit tänka på vad som händer nu?

– Det är ju det vi ska ­resonera om i morgon, säger Gerd.

Sedan blir hon tyst i ett par sekunder och utbrister:

– Jippie! Vi kan göra vad vi vill, herregud, jag har 20 år kvar att leva och nu kan jag leva hur som helst.

Här bor det 897 personer

Vid SCB:s senaste befolkningsmätning för svenska tätorter 2005 räknade Vikmanshyttan i södra Dalarna 897 invånare.

Det är en gammal bruksort med anor från tidigt 1500-tal och framställningen av järn och stål har format orten som ligger i Hedemora kommun. Som mest ­sysselsatte bruket 1?000 personer.

Under åren har brukspatroner och storföretag avlöst varandra medan Vikmanshytteborna gnetat på som vanligt – fram till 1977 då den svenska stålindustrin omstrukturerades och 400 personer blev friställda från bruket.

Stålproduktionen finns dock kvar om än i mindre skala. Under förra årets finanskris drabbades bruksorten på nytt av varsel och uppsägningar.

ARTIKELN HANDLAR OM