Fyra män gripna efter attacken i Afghanistan

NYHETER

Afghansk polis har gript fyra misstänkta gärningsmän för attacken där en svensk officer skadades i fredags.

– De misstänkta har förts till en lokal polisstation för förhör, säger Mattias Robertsson, informatör vid Försvarsmakten till Aftonbladet.

Gripandet av de de fyra misstänkta männen skedde natten till lördag.

Efter attacken i fredags, där en 49-årig svensk major från Norrbotten skadades allvarligt, ringades området där de misstänkta befann sig in.

– Svenska enheter fick stridskontakt med motståndarna vid två tillfällen, och motståndarna drog sig undan, säger Mattias Robertsson, informatör vid Försvarsmakten till Aftonbladet.

Hittade fynd

Natten till lördag genomfördes en sökoperation i byn Arzan Kar av afghansk polis och svensk-finländska enheter från PRT MeS, Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif.

– I samband med detta greps fyra misstänkta av afghansk polis. Man genomförde en sökning och hittade också vissa fynd, säger Mattias Robertsson.

Fynden består bland annat av ammunition och talibanpropaganda, uppger Försvarsmakten.

Känt område

Fredagens attack skedde i samma område som de misstänkta greps.

– Det är ett område som är mer oroligt och där det finns ett motstånd mot utlänningar, säger Mattias Robertsson.

Den afghanska polisen har nu tagit över ärendet och de misstänkta har förts till en lokal polisstation i Charbulak för ytterligare förhör.

Den 49-årige majoren flögs hem i går och vårdas just nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt TT har majoren opererats i dag, mannen är svårt skadad men tillståndet är stabilt.

Samtidigt skadades en finländsk soldat när en granat detonerade i byn Ali Zayi vid 17-tiden i dag. Enligt TT fick soldaten lättare skador.

ARTIKELN HANDLAR OM