Minst 345 döda på vattenfestival

Inga svenskar tros vara döda, enligt UD

1 av 2 | Foto: Scanpix
Panik utbröt bland besökarna när det uppstod trängsel på en bro som ledde till festivalområdet.
NYHETER

Minst 345 personer har hittills omkommit när panik utbröt på en festival i Kambodja.

Så många som tre miljoner människor kan ha befunnit sig på festivalen.

– Folk började springa och ramlade då över varandra. Jag ramlade också, säger Kruon Hay, 23, till nyhetsbyrån AFP.

Vattenfestivalen hölls på Diamantön i Kambodjas huvudstad Phnom Penh och skulle avslutas i dag.

Trängsel orsakade panik

Vid midnatt, lokal tid, utbröt panik bland besökarna då det uppstod trängsel på bron över floden Tonle Sap till festivalområdet på Diamantön.

Besökarna drabbades av panik när flera personer svimmade på grund av trängseln på bron.

– Folk började springa och ramlade då över varandra. Jag ramlade också. Jag överlevde då andra lyckades rycka bort mig. Många hoppade också i vattnet, säger Kruon Hay, 23, till nyhetsbyrån AFP.

Flera vittnen berättar om kaotiska scener och hur ambulanser kördes till olycksplatsen, samtidigt som lik radades upp vid katastrofområdet, rapporterar TT.

Hundratals skadade

Landets premiärminister Hun Sen uppgav inledningsvis att minst 180 personer omkom. Hundratals personer ska ha skadats. Men siffrorna steg snabbt under kvällen.

En stund senare gjorde premiärministern ett nytt utttalande där antalet döda hade stigit till 190, och ytterligare något senare var siffran uppe i fler än 345.

Oklart med svenskar

Enligt den svenska ambassaden i staden är det oklart om någon svensk befunnit sig på festivalområdet.

– Det är ett hundratal svenskar som bor i Kambodja, men jag tror inte att många av dem rör sig i en sådan här folksamling. Sedan har vi ju turister, men det är svårare att hålla koll på för ögonblicket, säger Eva Asplund, ambassadtjänsteman i Kambodja.

Hon förklarar att festivalen är en årligt återkommande folkfest där stadens dryga miljonen invånare tillfälligt kan tredubblas.

– Senaste uppgiften var att det skulle vara tre miljoner besökare. Det är en folkfest. Men många som bor här i Phnom Pehn sticker härifrån under festivalen.

På tisdagsnatten hade det svenska utrikesdepartementet (UD) inte fått fram besked om det fanns några svenskar bland de skadade.

– Vi har inga uppgifter om detta ännu. Våra undersökningar hittills är utan resultat, säger pressinformatören vid UD Joachim Graetsch till TT.

Kommission tillsätts

Premiärministern kommer nu att tillsätta en kommission för att utreda hur tragedin kunde inträffa.

ARTIKELN HANDLAR OM