Högg ner träd – krävs på 2 milj

39-åringen skövlade skogen för en bättre utsikt: Ett tragiskt agerande

Foto: Foto: Polisen
ordnade kalhygge Mannen tröttnade på att träden skymde hans sjöutsikt – och lät skövla strandpromenaden på tio 100-åriga tallar. Resultatet: rasande grannar och ett krav från kommunen på drygt två miljoner kronor. Bilden till höger visar utsikten efter skövlingen.
NYHETER

39-åringen i Bromma skövlade strandpromenaden på 100-åriga tallar – och fick en utsökt sjöutsikt.

Men också ursinniga grannar.

Och ett krav från kommunen på 2,2 miljoner kronor.

Nu åtalas 39-åringen för grov skadegörelse. Fällningen av tio 100-åriga tallar i Nockeby i Bromma genomfördes i augusti och har enligt åtalet orsakat Stockholms stad betydande skada – ekonomiskt, kulturellt och estetiskt.

– Ett ovanligt och väldigt tragiskt agerande, konstaterar en av kommunens parkingenjörer.

Grannarna liknar området vid ett kalhygge som förstört den natursköna och unika promenadvägen längs Mälarstranden. Flera anmälde skövlingen till polisen.

Vill inte betala

Trots att 39-åringen enligt åtalet kände till att det inte var tillåtet att fälla de gamla tallarna, som stod på kommunal mark, lät han utföra avverkningen. Han anlitade en entreprenör som kom sjövägen och fraktade bort stammar och ris på en pråm.

Mannen erkänner att han beställt trädavverkningen, men säger att han försökte skjuta upp den. Han godtar inte kommunens ersättningsanspråk på 2 195 000 kronor.

”Fått avtal”

– Jag hade fått ett brukaravtal av den tidigare ägaren som sa att det var okej att ta bort träden, säger han i

polisförhör.

Gällde tidigare ägare

Den uppgiften stämmer inte enligt den person som är ansvarig för brukaravtalen i området. Avtalet gällde endast den tidigare fastighetsägaren:

– Den nye ägaren hade bara tillstånd för slyröjning och markvård. Det framgår tydligt att han inte fick fälla eller röja träd.

Aftonbladet har sökt 39-åringen som hänvisar till sin advokat Henrik Jacobsson på advokat-

firman W&Ö. Henrik Jacobsson har inte återkommit för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM