Hoppet ute efter ny gruvexplosion

Polisen i natt: Alla 29 gruv- arbetare har omkommit

Foto: getty
Förtvivlade anhöriga till de instängda gruvarbetarna söker tröst hos varandra. Efter en andra explosion är hoppet nu helt ute att hitta överlevande i gruvan uppger polisen.
NYHETER

De 29 instängda gruvarbetarna i Nya Zeeland är troligen döda.

Det säger polisen efter ännu en explosion nere i gruvan i natt.

– Den andra explosionen var extremt skarp, sade poliskommissarien Gary Knowles.

Foto: getty
Nya Zeelands premiärminister John Key.

Arbetet med nå fram till gruvarbetarna hade just nått en liten framgång. Ett första borrhål var klart och en robot hade förmedlat de första bilderna inifrån mörkret.

Då kom bakslaget.

Fem dagar efter den första explosionen skakades gruvan på nytt tidigt på onsdagsmorgonen.

– Den andra explosionen var extremt skarp, sade poliskommissarien Gary Knowles.

”Ingen har överlevt”

Hoppet är nu helt ute för gruvarbetarna enligt polisen.

– Baserat på expertutlåtande är det vår uppfattning att ingen har överlevt, att alla har omkommit.

Höga halter av giftig gas uppmättes tidigare på dagen nära den plats där de 29 arbetarna stängdes inne när gruvan rasade samman efter explosionen i fredags. Gasfyndet blev ännu ett allvarligt bakslag för räddningsarbetet och redan då var hoppet om att finna överlevande i det närmaste ute.

Tal till nationen

Polismyndigheten medgav också för första gången öppet att det kanske inte är möjligt att ta sig fram till gruvarbetarna. För varje dag som gått har hoppet sjunkit om att få ut de instängda vid liv.

Räddningsarbetarna visade i tisdags upp bilder inifrån gruvan. På dem syntes att redan den första explosionen var kraftfull och förödande.

– Våra tankar och sympatier går till barnen som har förlorat sina fäder, till föräldrarna som har förlorat sina söner, till fruarna som förlorat sina män, till flickvännerna som har förlorat sina partners och till syskonen som har förlorat sina bröder,sade Nya Zeelands premiärminister John Key i ett känslosamt tal till nationen.

Aftonbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM