23-åringen dömd till fängelse

Advokat Leif Silbersky: Vi ska överklaga

NYHETER

Ett bråk om en parkeringsplats slutade med att Inger, 78, dog.

I dag föll domen: 23- åringen får fängelse i ett år och tio månader för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död.

– Vi ska överklaga, säger advokat Leif Silbersky.

23-åringen i rätten.

Den 29 mars i Landskrona: 71-årige Sven och 78-årige Inger ska parkera vid en livsmedelsaffär i Landskrona.

En bil står i vägen så Sven tutar. Bilens förare, den 23-årige mannen, öppnar bildörren och bråket är igång.

Fängelse

Vad som sedan händer finns det två olika versioner av – allt som är klart är att Inger avilder på sjukhus två dagar senare utan att ha återfått medvetandet.

I dag klockan elva föll domen. Rätten har gått på åklagarens linje och anser att 23-åringen vållat Ingers död. Han döms till fängelse i ett år och tio månader och ska även betala ett skadestånd på 43 000 kronor till 71-årige Sven och 18 944 kronor till dödsboet efter Inger.

Tingsrätten anser det bevisat att 23-åringen oprovocerat angripit den äldre mannen med knytnävsslag mot huvudet och ryggen. De anser även att han angrep Inger med ett knytnävsslag mot huvudet när hon skulle hjälpa sin make.

23-årings tilltro låg

Rätten menar att slår man en äldre kvinna i huvudet bör man förstå att hon kan allvarligt skadas – till och med dö. De anser även att 23-åringens trovärdighet påverkades av att han dels flydde platsen och dels ljög för polisen i de första förhören.

Först i det fjärde förhöret erkände han att han varit på parkeringsplatsen.

– Hans tilltro var svag helt enkelt på grund av det, säger domare Ralf G Larsson till Aftonbladet.

Sven har däremot lämnat samma uppgifter redan från första stund vid ett samtal med en akutläkare.

– Hans tilltro var hög, det han säger stämmer med rättsintyget och med vad läkaren säger. Han ger en bild som stämmer.

"Gav henne en snyting"

Rättegången hölls förra veckan i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt på grund av hotbilden mot de inblandade.

Den döda kvinnans make, 71-årige Sven, var där säker på att det som hänt hans fru sedan snart 50 år tillbaka inte var en olycka.

– Han gav Inger en snyting i ansiktet. Knuten näve. Det måste varit ett hårt slag eftersom hon trillade alldeles så baklänges utan att reagera, försöka ta emot sig. Hon trillade raklång med armarna utmed sidorna.

Borde frias

23-åringen själv menar att han försvarade sig mot Sven och att han aldrig såg Inger.

Hans advokat Leif Silbersky säger till Aftonbladet i dag att de kommer att överklaga domen.

– Jag delar inte tingsrättens bevisvärdering. De har inte beaktat vad rättsläkaren sagt, att händelseförloppet kan ha varit som min klient sagt. Man har heller inte lyssnat på vad flickan sagt.

– Jag vet inte om min huvudman är oskyldig men han KAN vara oskyldig. Ska han dömas ska det inte vara grov misshandel utan för misshandel. Vi ska överklaga till hovrätten.

FAKTA

Bakgrund:

• Den 29 mars, en vanlig måndagseftermiddag, skulle 71-åringen och 78-åringen, som var gifta sedan 49 år tillbaka, parkera utanför Hemköp i Landskrona. Inne i en röd Mazda på parkeringen satt en 23-årig man och hans nioåriga brorsdotter och väntade på en äldre bror som hämtade ut pengar i en uttagsautomat.

• När brodern tagit ut sina pengar och kom tillbaka hade det ödesdigra parkeringsbråket redan avslutats. Det var över på någon eller några minuter. Den gamla kvinnan hade skallskadats och 23-åringen hade hunnit fly i den röda Mazdan.

• Att den äldre mannen varit i handgemäng med den yngre har båda vittnat om, likaså att det börjat med käbbel om parkeringsutrymme. Men meningarna har gått isär mellan den yngre och den äldre mannen om varför kvinnan föll till marken. Rättsläkaren kunde inte ge något svar – hon kunde ha snubblat, knuffats eller blivit slagen. Ett blåmärke kring ena ögat tydde på trubbigt våld mot ansiktet.

• Vittnenas trovärdighet blev avgörande. Lunds tingsrätt tror på maken och konstaterar att en man som såg händelsen inifrån en pizzeria stöder hans version. 23-åringens trovärdighet bedöms som låg, likaså hans nioåriga brorsdotters, eftersom det dröjde fyra dagar innan 23-åringen greps och hon under den tiden kan ha blivit påverkad av honom.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM