Tobias går back på att fondspara

Ett vanligt sparkonto hade gett tre gånger mer

NYHETER

Tobias Samuelsson i Bollnäs får betala för att förlora pengar.

Nordea tar en tusenlapp om året för att förvalta hans 220 000 kronor i Sekurafonden.

Avkastning hittills i år efter att banken dragit av för förvaltningskostnader: 0,42 procent, eller 880 kronor.

Ett vanligt sparkonto hade gett 2 640 kronor i ränta.

Foto: pontus orre
Litade på banken Tobias Samuelsson är en av många svenskar som sparat i en av skräckfonderna. Större delen av fondernas avkastning har slukats av bankernas årsavgifter. Hittils i år har avkastningen varit 880 kr – bankens avgift ligger på 1000 kr.

I snart sex år har Tobias Samuelsson, 28, sparat i Nordeas Sekurafond.

– Jag har haft fonden ungefär som ett sparkonto, tänkt att jag kanske ska skaffa mig en stuga på sikt. Och när jag började spara sa banken att Sekura gav en bättre avkastning än ett sparkonto, säger Tobias.

Avgiften äter upp avkastningen

Att avgiften till Nordea urholkade avkastningen tänkte han inte på.

Aftonbladets och E24:as beräkningar visar att Tobias pengar vuxit med cirka 16 000 kronor på sex år – klart sämre än ett bättre sparkonto. Hade han i stället valt en billigare räntefond som AMF:s korträntefond, med en avgift på 0,15 procent, hade kapitalet vuxit med 22 000 kronor.

– Tobias borde ta ut sina pengar från Sekura. Reavinstskatten, ungefär 4 800 kronor, tjänar han snabbt in på en bättre placering. Får han drygt 3 procent i ränta någon annanstans har han tjänat in det på ett år, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Pengar24 och Aftonbladets privatekonomiska expert.

”Sparkonto bättre ränta”

– Det finns sparkonton, särskilt fasträntekonton, som ger mycket bättre ränta, ofta 1,5–3 procent. Ett exempel är Länsförsäkringar som ger 2,75 procent i årlig ränta om du binder i två år. Och det finns räntefonder som är billigare och bättre.

Även ett vanligt sparkonto som Ikanobankens sparkonto plus hade gett Tobias 1,2 procent hittills i år, 2 640 kronor i ränta, nära tre gånger så mycket som Sekura.

Tobias tänker ringa sin bankman och begära en bättre placering.

– Jag driver en egen affärsverksamhet och skulle ju aldrig acceptera sådana här siffror där. Men man är ju svensk och lite halvskraj och litar på banken, säger Tobias Samuelsson.

ARTIKELN HANDLAR OM