Jimmie Åkesson bjuds på middag hos kungen

"Tillfälle för statschefen att visa de statsvalda uppmärksamhet"

NYHETER

Kungen bjuder Jimmie Åkesson på slottsmiddag.

Inbjudningskortet dimper ner vilken dag som helst.

Som riksdagsledamot ska han och hans 19 partikamrater bjudas in att dinera på slottet.

Närmare 400 inbjudningskort från kungen och drottningen kommer snart att landa i brevlådan hos Sveriges politiska makthavare. Onsdagskvällen den 24 november bjuds riksdagen till den traditionsenliga riksdagssupén i slottets gästvåning.

– Den har förekommit ett antal år i samband med nya riksdagar. Det är ett tillfälle för statschefen att visa uppmärksamhet för de statsvalda, säger Lars-Hjalmar Wide, förste hovmarskalk med ansvar för kungafamiljens offentliga framträdanden och officiella representation.

Mat, musik och mingel

Till supén bjuds förutom riksdagsledamöterna även regeringen, statssekreterarna och höga tjänstemän inom riksdagskansliet.

– Det blir alltid något divertissement, lite musikunderhållning i rikssalen, sedan sätter man sig och äter middag, säger Lars-Hjalmar Wide.

Efteråt blir det kaffe under ledigare former.

– Som på alla kungamiddagar blir det då lite mingel. Då kan det hända att kungaparet pratar med några ur regeringen eller ledamöterna.

För SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans partikamrater är det första gången de bjuds till en liknande tillställning och han vet att en inbjudan är på väg.

– Det är så klart intressant, för många är det stort att få träffa kungafamiljen, säger han.

Efter det uppmärksammade etikettbrottet när SD-gruppen, i protest mot biskop Eva Brunners tal om mångfald, tågade ut ur Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande sa Jimmie Åkesson att han hoppades få tillfälle att be kungen om ursäkt.

Den avsikten står fast, säger han.

– Om man möjligen får tillfälle, men det är svårt att veta om det finns tillfälle att hålla någon längre utveckling för kungen.

Enligt förste hovmarskalken finns det inte utrymme för spontant mingel på riksdagssupén.

Kungen talar med utvalda

– Kungaparet ger en lista till sin adjutant med vilka namn de tycker är speciell intressanta att tala med, förklarar hovmarskalken.

Enda chansen för Jimmie Åkesson är att kungen väljer att hälsa på samlingens enda nya partiledare.

– I egenskap av ny partiledare skulle man normalt bli framkallad, säger Lars Leijonborg som ledde Folkpartiet 1997-2007.

Inbjudningarna som brukar skickas ut 4-5 veckor före supén postas, enligt hovmarskalken, vilken dag som helst.

Riksdagssupén är den enda kungamiddag som riksdagsledamöterna kan räkna med under en mandatperiod. På till exempel den kungamiddag som följer Nobelfesten brukar bara ett fåtal regeringsnamn bli bjudna, oftast kulturministern eller ministern med ansvar för forskning.

Förra gången kungaparet bjöd in till riksdagssupé, i december 2006, serverades ankbröst med äppelspån och kronärtskocksterrin.

För kungaparets officiella middagar ansvarar Stefano Catenacci som enligt traditionen skriver menyerna till banketterna på franska. Men gäster med dåliga språkkunskaper behöver inte oroa sig.

– Vid just riksdagssupén med bara svenska gäster blir menyn bara på svenska, säger Annika Sönnerberg vid hovets informationsavdelning.

ARTIKELN HANDLAR OM