Polisens taktik: Trötta ut Londons studenter

Polisen har järngrepp

1 av 4
– Jag var inte med under förra demonstrationen, men jag märkte att den inte resulterade i någonting. Därför är jag med i dag. Jag kommer absolut inte skada någon, men jag tänker åstadkomma så mycket skadegörelse som möjligt tills vi har fört fram vårt budskap, säger Axel Murdeci, 17, musikstudent.
NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. Polisen har kopplat grepp på studenterna.

Samtliga protesterande har stängts in på ett litet område och allt fler ger upp.

– Vi är arga och vill ge regeringen och hela landet ett meddelande, säger Omar, 19, till Aftonbladet på plats mitt i kaoset.

På gatan Whitehall i London ekar ramsorna och slagorden när tusentals unga britter demonstrerar mot höga studieavgifter.

Attack mot poliser

Protesterna har pågått under flera timmar och poliser har attackerats och en polisbuss har helt slagits sönder. En polisman uppges ha brutit en arm.

Studenterna är inspärrade på en del av gatan och polisen ser till att människor varken kommer in eller ut.

Vid fem-tiden lokal tid meddelade polisen att de ska släppas ut snart.

Aftonbladet befinner sig på plats vid Whitehall och rökpelare stiger upp från massan då demonstranterna gjort upp bränder av plakat, pinnar och bråte man hittat på gatan.

Håller upp plakat

Många är trötta och polisen delar ut vatten till de som ser mest slutkörda ut.

Samtidigt som man skriker och blåser i visselpipor har många klättrat upp på soptunnor och busshållplatser och håller upp plakat i protest mot studieavgifterna.

Omar, 19, är en student klädd i gul väst och megafon och en av dem som skulle leda demonstrationen nedför gatan.

– Vi är arga och vill ge regeringen och hela landet ett meddelande. De 9 000 pund som en utbildning kommer att kosta har inte en vanlig människa råd med.

Varför måste det bli våldsamt då?

– Vissa som är här är helt rasande. När polisen spärrar av gatan och inte låter dem gå fram kan man fråga sig varför de lämnade polisbilen innanför avspärrningen.

– Jag tycker själv det var idiotiskt och jävigt korkat att förstöra bilen, men vem fattade beslutet att lämna den innanför avspärrningarna?

Omar berättar att vissa bara är här för att visa upp sig framför kamerorna eller bråka, men menar att syftet med demonstrationen är ett annat.

"Ta skydd"

– Demonstrationen är viktig. Vi måste visa hela landet att vi inte har råd att betala så här mycket för en utbildning, säger Omar innan han ger en varning.

– Nu är det nog bra om du tar skydd för nu ser det ut att bli aggressivt igen.

Mitt i folksamlingen är stämningen oerhört aggressiv och upprörd, medan man i utkanten pratar och ler och spelar musik.

Våldet trappas upp

Vid 16-tiden trappades våldet upp då demonstranterna försökte pressa sig igenom avspärrningarna.

Med hjälp av kravallstaket försökte man trycka bort polisbarrikaden, men blev genast tillbakatryckta.

Stämningen har blivit allt mer hätsk mellan poliser och demonstranter, men ännu har man inte gått till riktig handgemäng.

Hittills har polisen gripit tre personer misstänkta för våldsamt upplopp och stöld under demonstrationen.

Polisen uppger också att anledningen till att man spärrat in studenterna på gatan är att undvika mer skadegörelse. Man kommer även att försöka förse dem med vatten och toaletter.

Nära premiärministern

Gatan Whitehall ligger i centrala London och är hemvist får många departement. Inte långt härifrån ligger premiärminister David Camerons hem 10 Downing Street.

För ett par veckor sedan hölls liknande demonstrationer och ett 60-tal personer greps och ett dussintal för uppsöka läkarvård. En ung man erkände att slängt en brandsläckare mot poliser från en hög byggnad.

Demonstrationer pågår även i Birmingham, Glasgow, Manchester and Cambridge.

ARTIKELN HANDLAR OM