"Han är djupt besviken"

I dag fick Lindberg mildrat straff i hovrätten

NYHETER

I dag föll hovrättens dom mot den före detta polischefen Göran Lindberg, 64.

Hovrätten mildrar straffet. Han får sex års fängelse och flera punkter ogillas.

– Han är djupt besviken. Det är fortfarande ett långt fängelsestraff, säger advokat Karl Harling.

Hovrätten ogillar en våldtäkt och tre fall av koppleri. Den våldtäkt som Lindberg frias för är en av våldtäkterna mot en 17-årig flicka som ägde rum i en bil år 2007. Hovrätten anser att flickans minnesbilder är för vaga.

Men hovrätten fäller liksom tingsrätten den före detta polischefen för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst. Han ska även betala höga skadestånd till offren samt en del av rättegångskostnaderna – 350 000 kronor.

Kränkande

Åklagare Håkan Roswall har ännu inte hunnit läsa domen. Han hade hoppats att straffet skulle höjas till åtta år.

– Jag hade bland annat hoppats att han skulle dömas för en våldtäkt i Örebro, säger han till Aftonbladet.

Advokat Karl Harling har under eftermiddagen träffat sin klient Göran Lindberg.

– Han är djupt besviken. Han döms mot sitt nekande och till ett långt fängelsestraff. Vi ska gå igenom domen och kanske överklaga till Högsta Domstolen.

I hovrättsdomen står det att Lindberg erkänt att han legat med alla offren som deltagit under rättegången men han menar att han inte tvingat någon. Det har förekommit betalning men sexet har varit på frivillig basis säger han.

Men målsägandenas samstämmiga bild är att det handlat om kränkande händelser och att han varit hårdhänt. När de bett honom att sluta har han inte alltid lyssnat.

Greps med sexväska

En 17-årig flicka som Lindberg nu dömts i två instanser för grov våldtäkt av har berättat hur Lindberg band fast henne i en säng med läderremmar och utsatte henne för sadistiskt, sexuellt våld.

När sexhärvan kring Göran Lindberg började rullas upp i början av året var skandalen ett faktum.

Lindberg – en feministisk förkämpe inom polisen – greps av polis på en bensinmack i Falun när han, med en väska full av sexleksaker, var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

Sexuell sadist

Den 30 juli i år dömdes "Kapten Klänning" till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott, bland annat grov våldtäkt av en 17-årig flicka i januari 2007.

Lindberg fick sex och ett halvt år, något han snart överklagade.

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson som under flera år jobbade med Göran Lindberg anser att Göran Lindberg är en psykologisk gåta.

– Han uppfyller alla kritierier för en sexuell sadist. Det visuella upplägget, sexväskan, hur han passiviserar offren genom att binda dem och tvinga dem att be om nåd. Det märkliga är bara hur han lyckades hålla färgen under alla år, men han var ju en väldigt sluten man, säger Persson.

Göran Lindberg var rektor för Polishögskolan mellan 1989 och 1997.

Mellan 1997 och 2006 var Lindberg länspolismästare i Uppsala.

FAKTA

En av de värsta sexskandalerna i Sverige:

28 juli 2009. En 60-årig miljonär, som agerat hallick och arrangerat gruppsexträffar, lockas till en lägenhet i Bredäng med löfte om sex med en 18-årig kvinna. Men i stället misshandlas han och faller sedan ut från balkongen och avlider. En 39-årig man åtalas för mord, men frias och döms i stället till två års fängelse för misshandel. Två kvinnor som finns i lägenheten döms för olaga frihetsberövande. En av dem, en 29-åring, ska ha ingått i 60-åringens nätverk med kvinnor och tvingats till förnedrande sex med flera män.

15 augusti 2009. Mannens mobiltelefon leder polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. Flera telefonnummer hittas - bland annat ett till Göran Lindberg. Citypolisens människohandelsgrupp får upp ögonen på polischefen.

30 september 2009. Göran Lindberg lämnar in en ansökan om pensionsavgång.

2 oktober 2009. Åtal väcks i utredningen runt den 60-årige hallickens död. Utredningen som innehåller Göran Lindbergs namn och telefonnummer blir därmed offentlig.

1 december 2009. Göran Lindberg går på egen begäran i pension.

December 2009. Spaningarna mot den förre länspolismästaren som misstänkt sexbrottsling inleds. Säpo, Citypolisens människohandelsgrupp och enheten för interna utredningar är alla inblandade i utredningen. Flera husrannsakningar och beslag görs. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Januari 2010. Genom tre kontakter med en 14-årig flicka från Dalarna ska han ha gjort sig skyldig till försök, alternativt förberedelse till, grov våldtäkt mot barn. Flickan får han kontakt med via ett internetforum.

25 januari 2010. Göran Lindberg är på väg att träffa 14-åringen på ett hotell när han grips av polis på en bensinmack i Falun. Strax innan har han anhållits i sin frånvaro.

26 januari 2010. Lindberg förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

28 januari 2010. Göran Lindberg häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

23 juni 2010. När åtalet mot Lindberg är färdigt har utredningen växt. Lindberg åtalas nu misstänkt för fyra våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

28 juni 2010. Polisen visar upp innehållet i den väska som Göran Lindberg hade med sig vid sitt gripande. Den innehöll: en lackkjol, högklackade lackskor, läderband med spännen för fastbindning, halsband med koppel av läder, lackväst, grimma innehållande disciplinboll med koppel och tyglar, dildo, plastpåse och svart läderpiska, viagra, två glidmedelstuber, två stycken minivibratorer, svarta handskar, fyra stycken knappcellsbatterier, två stycken stringtrosor, armband med karbinkrokar, liten vibrator och en läderpiska.

29 juni 2010. Delar ur polisens förhör med Göran Lindberg publiceras i Aftonbladet. Om en kvinna som enligt misstankarna blev ”alldeles blå i ansiktet” av hans stryptag säger han att det skedde ”under skojiga former med skratt”.

20 juli 2010. Rättegången mot Göran Lindberg når sitt slut. Kammaråklagare Håkan Roswall kräver att Göran Lindberg ska dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv har under rättegången nekat till de grova sexbrotten och kräver att få bli släppt på fri fot direkt efter förhandlingarna, något som rätten avslår.

30 juli 2010. Göran Lindberg dömdes till sex års och sex månaders fängelse. Han fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter.

19 augusti. Göran Lindberg överklagar domen och även åklagaren överklagar. Han vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade. Åklagaren vill att straffet ska skärpas till åtta år.

21 september. Förhandlingarna i hovrätten inleds.

3 november. Den sista dagen i hovrätten.

ARTIKELN HANDLAR OM