"Han är djupt besviken"

I dag fick Lindberg mildrat straff i hovrätten

NYHETER

I dag föll hovrättens dom mot den före detta polischefen Göran Lindberg, 64.

Hovrätten mildrar straffet. Han får sex års fängelse och flera punkter ogillas.

– Han är djupt besviken. Det är fortfarande ett långt fängelsestraff, säger advokat Karl Harling.

Hovrätten ogillar en våldtäkt och tre fall av koppleri. Den våldtäkt som Lindberg frias för är en av våldtäkterna mot en 17-årig flicka som ägde rum i en bil år 2007. Hovrätten anser att flickans minnesbilder är för vaga.

Men hovrätten fäller liksom tingsrätten den före detta polischefen för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst. Han ska även betala höga skadestånd till offren samt en del av rättegångskostnaderna – 350 000 kronor.

Kränkande

Åklagare Håkan Roswall har ännu inte hunnit läsa domen. Han hade hoppats att straffet skulle höjas till åtta år.

– Jag hade bland annat hoppats att han skulle dömas för en våldtäkt i Örebro, säger han till Aftonbladet.

Advokat Karl Harling har under eftermiddagen träffat sin klient Göran Lindberg.

– Han är djupt besviken. Han döms mot sitt nekande och till ett långt fängelsestraff. Vi ska gå igenom domen och kanske överklaga till Högsta Domstolen.

I hovrättsdomen står det att Lindberg erkänt att han legat med alla offren som deltagit under rättegången men han menar att han inte tvingat någon. Det har förekommit betalning men sexet har varit på frivillig basis säger han.

Men målsägandenas samstämmiga bild är att det handlat om kränkande händelser och att han varit hårdhänt. När de bett honom att sluta har han inte alltid lyssnat.

Greps med sexväska

En 17-årig flicka som Lindberg nu dömts i två instanser för grov våldtäkt av har berättat hur Lindberg band fast henne i en säng med läderremmar och utsatte henne för sadistiskt, sexuellt våld.

När sexhärvan kring Göran Lindberg började rullas upp i början av året var skandalen ett faktum.

Lindberg – en feministisk förkämpe inom polisen – greps av polis på en bensinmack i Falun när han, med en väska full av sexleksaker, var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

Sexuell sadist

Den 30 juli i år dömdes "Kapten Klänning" till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott, bland annat grov våldtäkt av en 17-årig flicka i januari 2007.

Lindberg fick sex och ett halvt år, något han snart överklagade.

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson som under flera år jobbade med Göran Lindberg anser att Göran Lindberg är en psykologisk gåta.

– Han uppfyller alla kritierier för en sexuell sadist. Det visuella upplägget, sexväskan, hur han passiviserar offren genom att binda dem och tvinga dem att be om nåd. Det märkliga är bara hur han lyckades hålla färgen under alla år, men han var ju en väldigt sluten man, säger Persson.

Göran Lindberg var rektor för Polishögskolan mellan 1989 och 1997.

Mellan 1997 och 2006 var Lindberg länspolismästare i Uppsala.