Krig i Rio mellan polis och ligor

Minst 21 personer döda hittills

1 av 3 | Foto: Scanpix
Poliserna för en hård kamp mot de kriminella gängen.
NYHETER

Gatorna i Rio de Janeiro skakas av ett krig mellan polis och kriminella.

Våldsamheterna har hittills kostat 21 människoliv.

– Vi ger inte tillbaka en millimeter, säger Rios säkerhetsdirektör Jose Beltrame.

Brasilien står som värd inför fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016. Landet försöker därför just nu att skapa ordning i Rio de Janeiros kåkstäder som länge härjats av knarkkrig.

En utmaning inför spelen är att få bort de kriminella gängen från dessa förorter. Detta har fått ligorna att reagera i en kraftig våldsvåg.

Beväpnade med granater

I dag, onsdag, gick tungt beväpnad polis och säkerhetsstyrkor in i 20 olika förorter där våldsamheter har blossat upp under de senaste fyra dagarna. Gängmedlemmar besvarade då polisinsatserna genom att sätta eld på ett tjugotal bilar och bussar. De har även blockerat väginfarter beväpnande med granater, uppger AP.

Minst 21 personer – bland annat tio knarkhandlare – har hittills dött i skottlossningar mellan polisen och gängmedlemmarna, uppger brasilianska myndigheter.

Föräldrar har låtit sina barn stanna hemma från sina skolor som ligger i de oroliga områdena.

”Desperat reaktion”

På en av de uppbrända bussarna har en lapp lämnats med en varning till polismyndigheterna: Om polisen fortsätter att tvinga bort knarklangare från slummen, så kommer staden inte att vara kapabel att anordna de olympiska spelen.

– Vi möter nu en desperat reaktion från de kriminella. Men vi misströstar inte, säger stadens guvernör Sergio Cabral till CBN.

ARTIKELN HANDLAR OM