”Har inte lärt sig idka självkontroll”

Relationsexperten Katerina Janouch om upprörda flickvännen

NYHETER

Fransesca Thorberntsson, känd som den upprörda flickvännen på Youtube, uppmanar andra kvinnor att följa hennes exempel.

Men relationsexperten Katerina Janouch håller inte med.

– Den typen av agerande kan leda till att man mår mycket sämre psykiskt, säger hon till Aftonbladet.

Katerina Janouch tittar på klippet på Youtube som över en halv miljon människor har sett. Där ses Fransesca Thorberntsson i upprört tillstånd skrika över sin klädångest inför Londonresan.

– Det är helt ovettigt, det här beteendet. Det måste finnas proportioner, säger Katerina Janouch.

Kan vara skadligt

I en debattartikel på SVT Debatt, uppmanar Fransesca Thorberntsson andra kvinnor att göra som hon och leva ut sina känslor.

– Att agera ut hela mitt spektrum av den jag är renar mig, säger hon.

Men enligt Katerina Janouch bör man inte följa den uppmaningen. Hon anser att det är det ett beteende som rentav kan vara skadligt, både för en själv och för relationen.

– Det här beteendet uppvisas ofta av människor som inte lärt sig idka självkontroll. Risken är att man tänjer på sina egna gränser och all forskning visar att man då i stället mår sämre psykiskt.

Katerina Janouch menar att Youtube-klippet visar "vår bortskämda tid i ett nötskal" och att det är en typisk "tonårsgrej".

– Man gapar och skriker för att få vad man vill. Sedan blir man äldre och orkar inte hålla på, man inser att det kostar mer än det smakar. Hetsar man upp sig själv på det sättet så mår man ju bara dåligt själv. Det skapar en obalans inom en.

Kvinnobeteende och PMS

Enligt Katerina Janouch är det dock inte ovanligt att kvinnor beter sig som i det uppmärksammade Youtube-klippet.

– Det är en myt att kvinnor inte gapar eller skriker. Kvinnor gör det i högre utsträckning än män. I många relationer är det kvinnorna som bestämmer, manipulerar och styr med sina känslolägen, så det är inte på något sätt nytt eller udda, utan det speglar en verklighet.

Katerina Janouch berättar att den här typen av utbrott från kvinnor kan vara relaterade till PMS.

– Folk är allergiska mot att höra sådant. Men vi kvinnor får lätt dippar i vår PMS-fas och den hormonella balansen kan vara oerhört stark och det ska man ha stor respekt för, tycker jag.

Hon anser dock att man trots eventuell PMS måste idka viss aggressionskontroll och inte ge utlopp fritt för alla känslor.

– Annars flyttar man lätt fram gränserna för sitt beteende.

Svenne-detox

Fransesca Thorberntsson skriver på SVT Debatt:

– Jag tycker att hela Sverige skall följa med mig en dag och åka på svenne-detox.

Katerina Janouch, som själv har utländskt påbrå, tycker att samma regler gäller världen över, men håller ändå med Fransesca Thorberntsson om att vi svenskar kanske skulle kunna ta ut svängarna lite mer ibland.

– Inom exempelvis den latinska kulturen är det ett högre tonläge från start och man samlar kanske inte på sig lika mycket känslor att få utlopp för då. Man gapar lite till vardags här och där. Svensken är väldigt försiktig och upplever ofta att människor från andra kulturer skäller eller bråkar när de kommunicerar.

ARTIKELN HANDLAR OM