USA bävar för Wikileaks nya avslöjande

Håller beredskap för att förtroliga diplomatiska telegram

NYHETER

Regeringen i USA oroar sig över att Wikileaks ska läcka förtroliga diplomatiska telegram. Washington håller beredskap för att sådana telegram ingår i Wikileaks nästa avslöjande, det mest omfattande hittills.

Wikileaks sade i måndags att avslöjandet innehåller sju gånger fler dokument än de 400 000 om Irakkriget som organisationen lade ut på nätet i oktober.

– Vi förstärker beredskapen för "värsta fall"-scenariot att läckta telegram berör ett brett spektrum av problem och länder, sade talesmannen för USA:s utrikesdepartement Philip Crowley i onsdags.

– Vi vet att Wikileaks har UD-telegram.

– Vi har beredskap för en kommande laddning dokument och står i kontakt med våra beskickningar jorden runt om detta. De har inlett processen att informera regeringar om att en utgivning av dokument är möjlig inom en nära framtid.

Litar på förtrolighet

Crowley sade att diplomattelegram, meddelanden mellan USA-beskickningar jorden runt, "omfattar diskussioner som vi haft med regeringsföreträdare och enskilda medborgare".

– Denna dagliga verksamhet förutsätter att vi kan i förtrolighet dela våra synpunkter med andra regeringar.

– Dessa avslöjanden kommer att skapa spänningar i förhållandena mellan våra diplomater och våra vänner jorden runt.

USA:s myndigheter väntar nästa stora avslöjande "i slutet av denna vecka eller tidigt nästa", sade Pentagontalesmannen Dave Lapan.

– Jag tänker inte precisera mig men även om de förmodas vara UD-dokument och hemliga telegram så berör en del av dem frågor för försvarsdepartementet.

Rapporter från krig

Det blir tredje gången som Wikileaks släpper ut hemliga dokument från USA på nätet. Organisationen har dock inte sagt vad denna publicering kommer att innehålla.

Tidigare publiceringar i år har bestått av rapporter från USA:s krigföring i Afghanistan och Irak de senaste åren. Där har varit uppgifter om tortyr och att 15 000 fler civila dödats i Irak än vad som bekräftats officiellt.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM