”Jag vill bli språkrör”

Åsa Romson vill efterträda Maria Wetterstrand i Miljöpartiet

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Åsa Romson.
NYHETER

Riksdagsledamot Åsa Romson (MP) vill efterträda Maria Wetterstrand som språkrör för partiet. Hon har tackat ja till att låta sig nomineras.

– Jag har fått frågan från olika håll. Jag har funderat ett tag och svarat ja. Det är ett jätteintressant uppdrag, säger hon.

Romson är övertygad om att flera kommer att kandidera till posterna som språkrör när det är dags för byte vid kongressen nästa år.

– Det är en styrka om fler kandiderar, säger hon.

De nya språkrören ska väljas vid kongressen 20–22 maj. Då har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit i nio år och får enligt partiets stadgar inte fortsätta.

– Alla vet att vi ska byta språkrör och det skapar en trygg ordning, säger Romson, som ser det som en fördel att spela med öppna kort.

Åsa Romson, 38 år och från Stockholm, valdes in i riksdagen 2010 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Hon valdes in i riksdagen redan 2006 men avsade sig uppdraget för en doktorandtjänst vid Stockholm universitet. Hon gick med i partiet i början av 90-talet, har tidigare suttit i partistyrelsen och varit kommunpolitiker i Stockholm.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM