"Det är över nu för Göran Lindberg"

Linda Hjertén om hovrättsdomen

NYHETER

Det är över nu för Göran Lindberg.

En av de största sexskandalerna i Sverige har avslutats och kvar finns en grånad man som förlorat allt:

Rättsprocessen, sitt anseende och allt han någonsin byggt upp.

Aftonbladets Linda Hjertén.

"Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt" var ett av Göran Lindbergs motton i livet.

Men hans offer berättade under rättegången hur han blev våldsam och rå i munnen, klev över deras gränser med stora bestämda kliv. När de bad honom att backa lyssnade han inte.

Respekt var det sista han behandlade dem med.

Göran Lindberg krävde lydnad och undergivenhet. I sängen blev han den totala motsatsen från den man som i polishusens korridorer gjorde sig känd som"Kapten Klänning" och som på föreläsningsscenerna talade sig varm och rödkindad om jämställdhet.

Hovrättens sänkning av tingsrättens straff är alldeles säkert en besvikelse för de kvinnor som behandlats så.

Straffet är säkert en besvikelse även för Lindberg som helst hade velat gå fri på alla punkter utom de 28 sexköp han erkänner. Han anser själv att allt som hänt har varit frivilligt från båda sidor. Mannen som kämpade så för jämlikhet och respekt, som varit polischef och en viktig kugge i vårt rättsväsende, har sedan i januari då han greps, och sedan genom två rättegångar, inte en enda gång erkänt att något han gjorde var fel.

Men det sex år långa straffet, vad man än må tycka om siffran, innebär ändå att den 64-årige Lindberg kommer att få tillbringa flera tunga år i fängelse. År som den välbeställde pensionären nog hade andra planer för och som säkert inte blir lättare av att han är den han är.

Under den långa rättsprocessen har den långe och tidigare robuste Göran Lindberg blivit allt magrare och gråare. Från att ha mött blickarna hos oss på åhörarbänken ville han den sista dagen i hovrätten knappt se upp från den bruna träbänken, endast en skugga av sitt forna jag.

Kanske kände han att det inte bara var ett fängelsestraff han riskerade utan att de flesta vänner och kollegor han en gång hade nu offentligt tagit avstånd från honom.

Att allt det viktiga jämställdhetsarbete han faktiskt gjorde under sin tid på Polishögskolan inte längre är något som någon kommer att minnas när de hör namnet Göran Lindberg.

Han kommer inte att förknippas med det han en gång var: en respekterad före detta polischef och anlitad jämställdhetsföreläsare. Allt han kommer att bli ihågkommen som är mannen som en alldeles vanlig januaridag tog en väska full med piskor och bitbollar med sig för att möta en 14-årig flicka på ett hotell i en småstad.

Det är inte bara den långa rättsprocessen som nu är avslutad. Det mesta är nog över nu för Göran Lindberg.

FAKTA

Hovrätten sänkte straffet:

• Den 30 juli i år dömdes Göran Lindberg till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott. I går ändrade hovrätten tingsrättens dom till sex års fängelse.

• Hovrätten dömer Lindberg på samtliga åtalspunkter, men friar honom för fyra fall – en våldtäkt av en 17-årig flicka samt tre fall av koppleri.

• Hovrätten dömer Lindberg för grov våldtäkt av samma 17-åriga flicka vid ett annat tillfälle, men anser att hennes minnesbilder är vaga när det gäller den friade våldtäkten.

• Göran Lindberg var rektor för Polishögskolan mellan 1989 och 1997. Mellan 1997 och 2006 var Lindberg länspolismästare i Uppsala.

ARTIKELN HANDLAR OM