Regeringens hjälp till de utförsäkrade dröjer

”Kan ta många månader”

NYHETER

Nyligen lovade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att hjälpa utförsäkrade som hänvisas till socialbidrag.

Nu visar det sig att det kan ta många månader innan något händer:

– Ingen tidsplan är satt, säger ministerns pressekreterare Johan Stuart.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson inledde i början av oktober en uppföljning av sjukförsäkringsreformen. På DN Debatt skrev han för två veckor sedan att ett problem var "de sjukskrivnas övergång från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen". Kristersson ville bland annat förhindra att så kallade nollklassade personer utförsäkras och hänvisas till socialbidrag, sade han sedan debattartikeln publicerats.

Nollklassning

Nollklassning innebär att en person inte har någon SGI, sjukpenninggrundande inkomst. För att få SGI måste man ha jobbat i sex månader. Många nollklassade sjukskrivna med tidsbegränsad sjukersättning som utförsäkras hänvisas till socialbidrag.

Sedan årsskiftet har 1 726 personer med garantiersättning — lägsta ersättningsnivån hos Försäkringskassan, vilket framför allt nollklassade får — fått sin tidsbegränsade sjukersättning indragen. Dessa 1 726 personer är i dag hänvisade antingen till socialbidrag, att leva på sina anhöriga eller till aktivitetsstöd hos Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan vet inte exakt hur många som lever på socialbidrag.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att arbetet pågår med att hjälpa de nollklassade som tvingas blir socialbidragstagare. Men exakt hur de ska få hjälp är inte klart än:

Prioriterad

– Vi kan inte specificera i dag vilka förändringar det blir, hälsar Ulf Kristersson via sin pressekreterare Johan Stuart.

Den här utsatta gruppen är prioriterad på socialförsäkringsdepartementet. Ändå kan det dra ut på tiden innan en lösning presenteras:

– Det kan bli vilken månad som helst från och med nu och framåt. Ingen tidsplan är satt. Det är viktigare att det blir rätt än att vi har bråttom, säger socialförsäkringsministerns pressekreterare Johan Stuart.

ARTIKELN HANDLAR OM