Dan kastade sig ut – räddade sig och hunden från eldsvåda

”Det gick inte att andas”

1 av 3 | Foto: Norrbottens-Kuriren
NYHETER

Dan Lampa, 42, räddade sig och hunden ur det övertända huset.

Han lindade in pudeln i en presenning och kastade sig ut genom fönstret i sin blöta skoteroverall.

Klockan var närmare tolv på natten när Dan Lampa från Gällivare förstod att något var fel. Han låg och lyssnade på Karlavagnen när hans hund, kungspudeln Joggy, började morra.

Samtidigt kände han hur det stack i ögonen.

– När jag öppnade trapphusdörren bolmade det in svart rök. Det gick inte att se något, och inte att andas. Jag stängde snabbt dörren och förstod att det brann och att både jag och hunden måste ut, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Hällde vatten på hunden

Han tittade mot gavelfönstret och och såg ljuset från eldslågorna som spred sig längs ytterfasaden. I fönstret var det fasta treglasrutor som inte gick att öppna.

– Jag tänkte att antingen kastar jag motorsågen eller tv:n genom fönstret. Men när jag tog tag i motorsågen brände jag fingrarna. Handtaget var glödhett och gick inte att hålla i. Då tog jag 42-tummaren och kastade den genom fönstret och jag tror hela bordet följde med, säger han till tidningen.

Sedan gjorde han det spektakulära – han drog på sig skoteroverallen och en tjock vintermössa och ställde sig i duschen några sekunder. Han hällde en hink vatten över hunden och virade in den i en presenning. .

Snön dämpade fallet

Sedan tog han sats genom lågorna och hoppade ut genom fönstret.

Det höga fallet dämpades något av snön utanför. Dagen efter berättar han för tidningen att han har lite ont i axeln.

Huset övertändes och gick inte att rädda. Hela huset, en träbyggnad från i början av 1900-talet, brann ned till grunden.

ARTIKELN HANDLAR OM