Nu erkänner han Auschwitzstölden

Nekade tidigare

Foto: Scanpix
NYHETER

Den svenske avhoppade nazisten Anders Högström, 34, har åtalats misstänkt för delaktighet i stölden av "Arbeit macht frei"-skylten från koncentrationslägret i Auschwitz.

Högström som tidigare nekat erkänner nu brott.

– Han har berättat mycket detaljerat, sa åklagaren under en presskonferens i dag.

Anders Högström.

Anders Högström åtalades i dag tillsammans med två andra polska män. Rubriceringen är anstiftan till stöld och skadegörelse och brott mot förbudet kring handel med kulturminnesmärkta föremål.

Högströms advokat Björn Sandin har ännu inte hört något om åtalet.

– Det är mer än jag vet, säger han när Aftonbladet når honom.

Rubriker världen över

Högström utlämnades i april till Polen. Under en presskonferens meddelade åklagarmyndigheten i Krakow att den långa utredningen nu börjar närma sig ett slut.

De två polska männen som åtalas tillsammans med Högström ville tjäna pengar, enligt åklagaren. Men Högström drevs av "andra intressen".

Han riskerar tio års fängelse men ska ligga i förhandlingar med åklagarna enligt polska nyhetsmedia om att få 2 år och 8 månaders påföljd som han ska få avtjäna i Sverige.

Stölden av en av nazismens mest kända och hatade symboler, skylten med orden "Arbeit macht frei" över ingången till dödslägret Auschwitz, ägde rum den 9 december förra året och skapade rubriker världen över. Den fem meter långa och 40 kilo tunga järnsmidesskylten togs ner, bars 300 meter genom ett sönderklippt staket och lastades ombord på ett fordon. Skylten hittades senare i norra Polen skuren i tre delar.

Har nekat

Tre yrkeskriminella dömdes för stölden och berättade att en svensk man hade beställt jobbet.

Spåren ledde mot den svenske avhoppade nazisten Anders Högström, 34.

Tidigare har Högström nekat till brott.

– Jag har som sagt var blivit indragen i det här på ett sätt som jag anser saknar proportion. Jag har inte begått någon typ av brott. En person har genomfört den här stölden. Personen ville att jag skulle sälja skylten. Jag tog kontakt med polsk polis, svensk polis och Interpol. Jag har sett till så att man har fått skylten tillbaka.

Erkänner enligt åklagaren

Men åklagaren Janusz Hnatko säger nu att alla männen som åtalas erkänner brott – även Högström.

– Han nekade till handlingen i början men har erkänt och förklarat väldigt detaljerat, sade åklagaren under presskonferensen i dag.

Sedan tidigare är tre män dömda för inblandning i skyltstölden.

ARTIKELN HANDLAR OM