Cameron sneglar – mot Reinfeldt

Vänder sig till Sverige för ekonomisk krishjälp

Foto: AFP
IDEOLOGISKA VÄNNER Fredrik Reinfeldt är på plats i London för att ge stöd till sin brittiske kollega David Cameron.
NYHETER

LONDON. David Cameron behöver hjälp.

Då vänder han sig till landet som imponerat på Europa under den ekonomiska krisen.

I går träffade Fredrik Reinfeldt den brittiske premiärministern på 10, Downing Street.

Att Sverige klarat sig relativt smärtfritt genom den ekonomiska krisen har inte undgått Europa. När Storbritanniens premiärminister David Cameron behöver råd och stöd blir det Fredrik Reinfeldt han vänder sig till.

I går besökte den svenska statsministern 10 Downing Street för första gången sedan Cameron flyttade in. Under mötet diskuterades bland annat den ekonomiska politiken och EU:s budget, och Cameron är överens med Reinfeldt att det inte behövs någon särskild EU-skatt.

– Vi behöver inte fler skatter, snarare färre, sa Cameron på den gemensamma presskonferensen.

David Cameron har länge varit imponerad av regeringen Reinfeldts politik. Redan under den brittiska valrörelsen i våras propagerade Torypartiet för införandet av friskolor enligt svensk modell och de första skolorna väntas i Storbritannien efter årsskiftet. Sveriges sätt att tackla den ekonomiska krisen med Reinfeldts "arbetslinje" är också något Cameron sneglat avundsjukt på.

Kritiker vänder sig mot att Cameron kan få svårigheter att införa svenska punktreformer i det brittiska systemet.

När Reinfeldt ändå är i London har han också passat på att framträda i tv. I CNN intervjuades han under rubriken "till internationell undsättning" om erbjudandet till Irland och i BBC:s dagliga aktualitetsprogram Newsnight diskuterades hur Cameron tagit efter Reinfeldt som politiker.

ARTIKELN HANDLAR OM