"Annis make kommer att gripas"

En sydafrikansk tidning citerar myndighetskällor

NYHETER

Svenska Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad.

Av bilkapare trodde man först.

Men enligt en ledande Sydafrikansk tidning kommer nu Annis brittiske make Shrien Dewani, 31, snart att gripas för inblandning i mordet.

Anni Dewani.

Förhandlingar pågår nu enligt tidningen Mail & Guardian att försöka få Dewani att återvända till Kapstaden frivilligt. Gör han det inte kommer han att begäras utlämnad.

Det ska vara två högt uppsatta och tillförlitliga källor inom rättsväsendet som Mail & Guardian citerar som menar att Shrien Dewani nu formellt är misstänkt i utredningen.

Den Sydafrikanska polisens talesman Frederick van Wyk kan inte bekräfta att Shrien Dewani är misstänkt för inblandning i mordet på sin hustru Anni Dewani.

– Nej, eftersom fallet redan är en pågående rättsprocess kan jag inte kommentera ärendet, säger han till Aftonbladet.

"Min själsfrände"

Shrien Dewani, 30, sade förra veckan att han inte har något med hustruns död att göra, något som indikerats i olika medier dels för att hans företag var i stor skuld och dels för att han gett olika versioner för hur han kom i kontakt med chauffören.

– Folk som säger något sådant kan inte ha sett oss två tillsammans, sa han då till the Sun.

Han och Anni hann bara vara gifta i 16 dagar och han säger att han förlorat sin själsfrände.

– Anni var "den rätta". Hennes utseende, hennes skratt, hennes personlighet – allting med henne var rätt för mig. Varför skulle jag vilja döda henne. Att säga att jag var inblandad trotsar all logik.

Skjuten i nacken

Svenska Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika lördagen den 13 november.

Taxin som Anni och hennes make Shrien Dewani färdades i kapades av beväpnade män enligt makens eget vittnesmål.

När bilen senare hittades i kåkstaden Khayelitsha låg den 28-åriga svenskan död i baksätet. Hon var skjuten i nacken.

Tre män har hittills gripits för sin inblandning i mordet på svenska Anni Dewani, 28. En av dem är parets chaufför. De gripna männen har gett sin version av vad som hänt enligt åklagaren och chauffören ska ha förhandlat till sig en överenskommelse.

Lämnade landet

Polisen har hela tiden varit tydliga med att de inte utesluter att fler kan vara inblandade.

Shrien Dewani lämnade Sydafrika och åkte hem till Storbritannien fyra dagar efter mordet.

Dewanis advokat Billy Gundelfinger vill inte kommentera påståendet att hans klient nu skulle vara misstänkt för mordet på sin hustru.

Ska inte återvända

Brittiska The Telegraph rapporterar att Shrien Dewani inte har några planer på att återvända till Sydafrika och hans publicist Max Clifford uppger att Shrien Dewani inte är formellt misstänkt för mordet på hustrun Anni Dewani.

– Den här stackars mannen har fått uppleva en levande mardröm. Och för att göra det helt klart – Shrien har inte blivit informerad om att han anses vara misstänkt. I själva verket har polisen sagt till honom att han inte är misstänkt för brott. Han har sagt till polisen att han kommer samarbeta fullt ut med deras utredning och självklart kommer han göra det.

Max Clifford vill passa på att dementera andra rykten som har rapporterats i medierna den senaste tiden.

– Varje dag får vi höra mer falska anklagelser och lögner. Det har sagts att Shrien ska återvända till Sydafrika men jag kan säga till dig att han är hemma och går på lugnande preparat efter den chock han har utsatts för, säger han till The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM