”Han ser lite väl lugn ut”

Poliser i förhör – Thomas, 21, fick hjärtstillestånd vid ingripandet

1 av 3 | Foto: LARS HEDELIN
händerna var vita När polisbussen anlände till akutmottagningen andades Thomas, 21, fortfarande. Men medan en läkare gick för att hämta lugnande medel upptäckte poliserna att Thomas var livlös.
NYHETER

KARLSTAD. Poliserna tyckte att Thomas, 21, äntligen lugnat sig när de väntade på en läkare i garaget på akuten.

De släppte sina grepp och lät Thomas ligga i handklovar på polisbussens golv.

Men hans hjärta slog inte.

– Någon sa att ”han ser lite väl lugn ut, hur står det till med honom egentligen?” Då kollade de på honom och han var helt livlös, säger en polisstudent som var med i förhör.

Polisen ryckte ut till ett hyreshus i Karlstad i lördags kväll för att omhänderta Thomas. Han var stökig, skrek och försökte skada sig själv. Enligt vittnesuppgifter ska han ha överdoserat en medicin.

– Killen var hysterisk. Jag upplevde att polisen hade läget under kontroll även om de kanske var lite hårdhänta. De gick ner med ett knä i ryggen på honom, säger grannen Anmar Mustafa, 21, som blev vittne till ingripandet.

”Höll ner huvudet”

Thomas gjorde kraftigt motstånd och två manliga poliser brottades med honom för att få på handklovar och föra ner honom i polisbussen. Två poliser och en aspirant deltog i insatsen. En polisstuderande var också med.

– Han låg liksom som en liten böj runt mittensätena i bussen. Med bröstet ned i golvet. Jag tror att aspiranten höll ner huvudet så att han inte skulle spotta och slå sig själv. Och (en av poliserna) satt nästan längst bak och hade väl benlås på honom. Så han hängde över, med sin kropp då, på hans (Thomas). Bakifrån, säger den kvinnliga polisstudenten i förhör som Aftonbladet tagit del av.

När polisbussen med blåljusen på anlände till akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad andades Thomas fortfarande. Enligt poliserna såg de till att han låg i framstupa sidoläge.

– Han låg på mage. Och han var agiterad, aggressiv och två personer var tvungna att hålla honom, säger läkaren som tog emot på akuten i förhör.

Livlös på golvet

Läkaren försvann för att hämta lugnande och lämnade Thomas på golvet i polisbussen vid akutintaget.

En av poliserna släppte då sitt grepp och tog av sig en tröja och drack lite för att återhämta sig efter insatsen. Sedan tyckte även den andra polisen att Thomas var tillräckligt lugn för att släppa benlåset.

Polismannen sträckte ut sin egen rygg och tog ett djupt andetag. Sedan stod poliserna ihop och väntade på läkaren. Någon av dem upptäcker då att Thomas är livlös.

– Händerna satt ju fängslade bak på ryggen och var liksom helt vita, säger polisstudenten och berättar sedan i förhör hur hon själv sprang in på akuten för att hämta hjälp.

Thomas återfick aldrig medvetandet. Hans andning hölls i gång av en respirator. Men syrebristen vid hjärtstilleståndet hade orsakat för stora skador på hans organ och en läkare tvingades stänga av respiratorn i tisdags.

Förundersökning

Samtliga inblandade har förhörts och chefsåklagaren Per Lind vid enheten för polismål har inlett en förundersökning om tjänstefel.

Fotnot: ”Agiterad” är läkarspråk för orolig.

ARTIKELN HANDLAR OM