Knarksmugglare hade underjordisk järnväg

Foto: REUTERS
En mexikansk soldat visar knarktunneln, som har både järnvägsräls och ventilationssystem.
NYHETER

En hemlig tunnel för knarksmuggling har hittats mellan Mexiko och USA.

Den 670 meter långa tunneln var utrustad med järnvägsräls och ventilationssystem.

Foto: afp
Amerikanska specialstyrkor går ner i tunneln som hittades mellan Mexiko och USA.

Tunneln gick från köket i en bostad i Tijuana till två olika lagerlokaler i San Diego på den amerikanska sidan gränsen.

Och det var ingen provisorisk liten jordgång. Den rymliga tunneln var komplett med järnvägsräls och vagnar för att snabbt och smidigt kunna frakta knarket. Det fanns också lysrör och ventilationssystem, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tonvis med knark

Två personer greps på den amerikanska sidan gränsen och ytterligare fem i Mexiko.

I ett sidorum till tunneln fann polisen över tre ton marijuana. När amerikansk polis stoppade en lastbil som kom från ett av lagren i San Diego hittade de ytterligare drygt 12 ton.

– Släpet var bokstavligt talat proppfullt. Det fanns inte plats för något annat förutom lite luft, säger Mike Unzueta vid den amerikanska tullen till AP.

Knarkkartell bakom

Det är den andra stora knarktunneln som polisen hittar i Mexiko på mindre än en månad. Mike Unzueta säger att båda tunnlarna kontrollerats av den ökända Sinaloakartellen, men att de kan ha använts av två olika ”celler” i den kriminella organisationen.

Sedan början av 1990-talet har över 125 smugglingstunnlar upptäckts under gränsen mellan Mexiko och USA. Många av dem har lett till lagerlokaler i San Diego. Den amerikanska tullen har därför börjat varna fastighetsägare i trakten för att hyra ut lokaler till okända personer som kan visa sig vara knarksmugglare.

ARTIKELN HANDLAR OM