Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Erkänner 9 överfall

  Niklas Eliasson, 24, cyklade ikapp kvinnorna för att våldta dem   Har attackerat fler än Hagamannen

ÖREBRO. Han beskrivs som Sveriges värsta serievåldtäktsman genom tiderna.

Niklas Eliasson, 24, har erkänt nio våldtäkter och överfall på kvinnor i Örebro – och misstänks ligga bakom ännu fler.

– Han hade aldrig slutat om han inte blivit gripen, säger Martin Grann, forskningschef inom Kriminalvården.

Den 11 augusti 2005.

Kvinnan som är i 20-årsåldern hinner inte se ansiktet på mannen i mörk luva. Plötsligt dyker han bara upp bakom henne, ställer bort cykeln och kastar sig över henne. Samtidigt som hon skriker så högt hon kan trycker han ner hennes kropp mot asfalten och försöker dra av henne byxorna. Till slut lyckas hon slita sig loss och springer därifrån.

Mannen som attackerade henne har nu erkänt överfallet. Han heter Niklas Eliasson och var vid tillfället 18 år.

Våldtäktsförsöket på Trängkårsvägen i Örebro var hans första – kända – överfall.

I dag sitter han häktad, formellt misstänkt för tolv fall av sexuella övergrepp mellan augusti 2005 och oktober 2010. Hittills har han erkänt nio av dem.

– Döms han för brotten skriver han sannolikt in sig i kriminalhistorien som Sveriges värste sexbrottsling någonsin, säger Örebropolisens Torbjörn Carlsson.

Topsade 500 män

– Örebroarna har inte känt sig trygga. Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan ”tar ni honom inte snart”. Det är en väldig lättnad att allt arbete gett resultat,

säger Torbjörn Carlsson.

Den 11 oktober greps Niklas Eliasson på en adress som tillhör en nära släkting. Hans dna kunde då knytas till flera överfall. Dagen innan hade han försökt våldta tre kvinnor.

Ni topsade nära 500 män. Hur hamnade Eliasson i urvalsgruppen?

– Det hade framför allt med hans ålder och längd att göra, säger Torbjörn Carlsson.

Vilka var de utmärkande sambanden mellan övergreppen?

– Att gärningsmannen ofta kom och flydde på cykel. Dessutom var tillvägagångssättet grovt, det har haft inslag av ganska grovt våld, hårda slag, knuffar och hot.

Vad har ni för bevisning i dag?

– Vi har säkrat teknisk bevisning i flera fall. Men så har vi också hans erkännanden och andra uppgifter som binder honom till platserna.

Unika uppgifter

Enligt åklagare Pia Åsberg är även lyckade fotokonfrontationer och unika uppgifter som bara gärningsmannen kunnat ge, en del av bevisningen.

Till en början misstänktes Eliasson för sammanlagt fyra våldtäkter och våldtäktsförsök.

I dagsläget har han erkänt nio fall.

– Han känner antagligen att det inte är någon idé att neka när teknisk bevisning ändå binder honom till brotten. Men det kan också vara en psykologisk process där han har behov att lägga korten på bordet. Skillnaden i straff är inte så stor om man döms för åtta eller tio våldtäkter, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Finns det något som tyder på att polisen gripit fel person?

– Nej, det har jag oerhört svårt att tro.

     

Utanför lägenheten där Niklas Eliasson bott de senaste nio åren är marken täckt av snö.

– Ett vanligt ”Svensson-område”, säger en granne. Ingen kan väl föreställa sig att en våldtäktsman bott några portar bort.

Niklas Eliasson är ett av tre syskon och beskrivs av gamla klasskamrater som lite tyst och tillbakadragen. Trevlig, men stundtals trotsig och aggressiv.

Samma bild ger Kriminalvårdens rapport där det står att han redan i barndomen visade upp ett ”banbrytande beteende i form av trotsighet, bråkighet och ett hetsigt temperament”.

En anonym, nära vän till familjen har tidigare berättat för Nerikes Allehanda att familjen vid upprepade tillfällen förgäves sökt vård åt honom inom psykiatrin.

”Mycket krångel”

– Det har alltid varit så mycket krångel med honom och han har fått sådana extrema raseriutbrott, säger kvinnan till NA.

Betygen från gymnasiet är under medel, men högre i idrottskurserna. Eliasson har framför allt visat ett stort intresse för olika kampsporter, men ägnade också mycket tid åt onlinespel och filmer med våldsinslag.

– Han kunde plötsligt få ett utbrott och bara springa ut från lektionen. Han kändes oberäknelig och ville alltid prata om våld och våldsfilmer, säger en klasskamrat.

Efter gymnasiet har Eliasson haft olika ströjobb, bland annat på ett lager utanför Örebro.

I Kriminalvårdens rapport beskriver Niklas Eliasson sig själv som mycket ensam, helt utan nära relationer. Han talar också om sitt långvariga alkohol- och narkotikamissbruk. Redan när han var 12 år drack han sig berusad i stort sett varje helg. Under gymnasiet började han ta allt tyngre droger, från hasch och cannabis till morfin, svampar och tabletter.

Drogerna har han använt eftersom han mått psykiskt dåligt.

Kriminell bakgrund

Eliasson är sedan tidigare ostraffad, men uppger enligt NA själv att han har en kriminell bakgrund där både våldsbrott och ekonomiska brott ingår.

Resultatet av den så kallade p7:an, en liten sinnesundersökning, visar att Eliasson kan lida av en psykisk störning, både vid tiden för undersökningen och då brotten begicks.

     

Totalt är Niklas Eliasson misstänkt för ett tiotal övergrepp. Men Torbjörn Carlsson vill inte utesluta att det kan handla om fler. Örebropolisen uppmanar fortfarande kvinnor att höra av sig.

Enligt Martin Grann, forskningschef på Kriminalvården, är sannolikheten stor att det rör sig om fler fall av våldtäkter och våldtäktsförsök.

– Statistiskt sett tenderar mörkertalet att vara stort i den här typen av ärenden. Man kan utgå i från att det finns fler offer.

Vad hade hänt om polisen inte hade gripit honom nu?

– Han hade förmodligen aldrig slutat om han inte hade dött eller blivit gripen.

Åtal ska väckas den 9 december, men åklagare Pia Åsberg har tidigare aviserat att hon inte kommer att hinna klart i tid.

Aftonbladet har vid flera tillfällen sökt Niklas Eliassons advokat utan att lyckas.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet