Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Deras hopp – stjärnan

välbesökt valmöte  Trängseln är enorm när presidentkandidaten och popstjärnan Michel Martelly håller valtal på Marsfältet i centrala Port-au-Prince inför valet på Haiti i dag. välbesökt valmöte  Trängseln är enorm när presidentkandidaten och popstjärnan Michel Martelly håller valtal på Marsfältet i centrala Port-au-Prince inför valet på Haiti i dag. Foto: URBAN ANDERSSON

    I 20 år har han varit popstjärna och kallat sig ”Presidenten”.

    Nu är det allvar.

    Michel Martelly är en av kandidaterna till presidentvalet i Haiti i dag.

    Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson reste tillbaka till ett land där 85 procent av folket levde i absolut fattigdom redan före jordbävningen i januari.

    De ser en popstjärna hålla valmöte och ropa ”Förändring!” Och de ser hur hoppet, åtminstone för en stund, tänds på Marsfältet i Port-au-Prince.

sjunger och skämtar  Den populäre musikern Michel Martelly är en av 19 kandidater i dagens presidentval på Haiti. Han sjunger, skämtar och är allvarlig på scenen. Ingen tror att han vinner valet men han inger hopp om förändring hos de fattiga som kommit för att lyssna på honom.   sjunger och skämtar  Den populäre musikern Michel Martelly är en av 19 kandidater i dagens presidentval på Haiti. Han sjunger, skämtar och är allvarlig på scenen. Ingen tror att han vinner valet men han inger hopp om förändring hos de fattiga som kommit för att lyssna på honom. Foto: URBAN ANDERSSON

PORT–AU–PRINCE.

Michel Martelly är säkert en anständig man, han verkar i alla fall trevlig, men tyvärr följer han det vanliga mönstret för politik i Haiti.

Den flintskallige, medelålders karlen har varit popstjärna i 20 år. Bruce Springsteen titulerar sig ”the Boss” och Martelly har länge kallat sig ”Presidenten”. Han ställer upp i det riktiga presidentvalet i dag, söndag, en av 19 kandidater, alla rika, samtliga utan egentliga partier bakom sig. Alla säger att nu, nu, efter 200 år av nedförsbacke ska det äntligen bli frihet och ordning i Haiti.

Martelly har valmöte på Marsfältet i centrala Port-au-Prince,

i en inramning som illustrerar landets problem. Varenda ledig fläck är upptagen av hemlösa. Här bor 12 000 människor, en liten stad av presenningar och tält. När jag promenerar genom tältstaden förvånas jag över hur rent det är: sopade gångar, inget skräp. De bostads- och arbetslösa invånarna håller hygienen så väl att epidemier ännu inte brutit ut här.

Inkompetente Prèval

Ingen kan tacka regeringen för det. Invånarna håller rent runt

sina egna tält, inga politiker eller representanter för myndigheter har varit här för att organisera ett kollektivt arbete.

Den makalöst inkompetente presidenten Préval vandrade först omkring i chock efter jordbävningen, därefter påstås han ha varit petigt engagerad i ett projekt för att flytta tältstaden på Marsfältet, dock utan resultat eftersom den står kvar.

Till höger om scenen står Haitis svar på Eiffeltornet, ett torn av betong som byggdes 2004 för att fira 200-årsjubileet av självständigheten. Det var Jean-Bertrand Aristides idé. Han var den senaste presidenten som väckte Haitis – och världens – hopp. Väl i presidentpalatset blev han snabbt en karikatyr på latinamerikansk diktator. Aristide tvingades fly från landet innan monumentet var klart.

Till vänster om scenen står själva presidentpalatset som var vitt och ståtligt, flankerat av två flyglar med vackra kupoler. Det säckade ihop i jordbävningen och flyglarna ser ut som topparna på misslyckade suffléer. Ett fuskbygge.

Bakom scenen står förresten en staty av general Henri Christophe, som slogs både med och mot de franska kolonisatörerna

i början av 1800-talet. Han lät kröna sig och kallade sig Henri den Förste. Enligt legenden sköt han sig med en silverkula när trupperna gjorde revolt.

Inga nya hus

Nu kommer Michel Martelly upp på scenen. Trängseln här uppe är nästan lika stor som på

gatan nedanför. Martelly har en svans av rådgivare, PR- folk (från Italien), vänner, släktingar, musikerkolleger, livvakter och journalister. Men framför allt svärmar fattiga, unga män omkring honom. De hoppas på jobb om ”Presidenten” blir president.

Politiken cirklar kring starka män som delar ut allmosor, arbeten, bidrag. Jag pratar med en av de unga männen, Jaques Mondesir. Han stödjer Martelly eftersom denne redan skapat arbetstillfällen – genom sin klubb Le Garage uppe i Petion-Ville.

Så fungerar politiken. Det finns dock en hoppfull omständighet. René Préval får enligt konstitutionen inte ställa upp för en tredje mandatperiod. Han är den förste presidenten i Haitis historia som inte störtas, mördas, begår självmord eller flyr landet sedan han avgått. (Papa Doc dog av ålder och sjukdom, men han är bara ett föredöme för massmördande kleptokrater.)

Nu börjar Michel Martelly tala.

Han sjunger. Han skämtar. Han är allvarlig.

Han är lysande.

– Staten är ond!

Martelly tar upp korruptionen, skandalen i att inga nya hus blivit byggda, skamligheten i att småflickor prostituerar sig för att ha råd att fylla på sina telefonkort.

Publiken består mest av män. Den erfarne artisten styr deras känslor, uppifrån scenen kan man följa varje skiftning i ansiktena: allvaret, glädjen, skratten, nyfikenheten. De lyfter armarna när Martelly gör det, de sjunger när han sjunger.

– Förändring! ropar han.

Alla borde vilja ha förändring

i ett land där redan före jordbävningen 85 procent av befolkningen levde i absolut fattigdom. En halv procent av befolkningen kontrollerar 45 procent av landets tillgångar.

Ingen tror han vinner

Michel Martelly är en outsider, en man som inte behärskar den politiska apparaten. Ingen tror på allvar att han vinner. Préval har sagt att han gärna ser sin förtrogne Jude Celestin som ny president och då blir det nog så.

Men för en stund kan människorna på Marsfältet hoppas. Förändring. Michel Martelly och hans medhjälpare slänger ut flaskor med juice, slagsmål utbryter om allmosorna och sedan är mötet slut.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet