Tanks har intagit ökänt slumområde

Kampen mot gängen i
Rio de Janeiro fortsätter

1 av 4 | Foto: EVARISTO SA/afp
Pansarfordon rullade på söndagen in i den fattiga och kriminaliserade favelan Alemão i Rio de Janeiro.
NYHETER

Tunga pansarfordon har intagit det ökända slumområdet ”Tyskens kulle” i Rio de Janeiro.

Brasilianska myndigheter har därmed nått ännu en stor framgång i kriget mot narkotikamaffian.

Tidigt på söndagsmorgonen inledde specialstyrkorna i Rio offensiven. Den här gången var målet slumområdet (favelan) Morro do Alemão – ”Tyskens kulle”. Det är ett av stadens allra våldsammaste områden.

Först rullade pansarfordon in på de labyrint-liknande gatorna. Tätt efteråt följde tunga polisfordon och beväpnade helikoptrar.

Tusentals poliser

Häftiga strider med kriminella gäng utbröt och minst en polis skadades i en skottväxling, enligt AP. Motståndet var dock mindre än väntat och polisen misstänker att flera gängledare flytt eller gömt sig.

Senare på söndagen meddelade militärpolisens chef Mario Sergio Duarte att man tagit kontroll över hela området.

– Vi vann, sade han triumferande.

Sammanlagt deltog över 2500 soldater och specialtränade poliser i attacken.

Vill ha lugnt OS

Flera personer greps och tonvis med narkotika och vapen beslagtogs. Bilder från räden visar poliser som går med stora säckar kokain på ryggen och cannabisplantor i händerna.

– Vi kommer inte att backa förrän vi har fred i Rio, sade Duarte till CNN.

På lördagen ställde myndigheterna ett ultimatum till gängen i Alemão. De fick till solnedgången på sig att ge upp och överlämna sig själva. Men bara ett 30-tal personer hörsammade kravet av de cirka 500–600 som polisen är på jakt efter, enligt TT.

Söndagens anfall är det senaste steget i en stor offensiv mot kriminaliteten i Rio de Janeiro som myndigheterna inledde förra helgen efter en våldsvåg.

Brasilien vill ha full kontroll över slumområdena inför att landet arrangerar både OS och fotbolls-VM och de närmaste åren. Gängen har i sin tur hotat att förstöra mästerskapen med våldsdåd om de inte lämnas i fred.

ARTIKELN HANDLAR OM