Nelson Mandela hånades i mejl

Ambassaderna avslöjade i Wikileaksdokument

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK och AP
Wikileaks har avslöjat amerikanska ambassadernas mejlväxling. Ingen rolig läsning för USA:s myndigheter. Bland annat ska Nelson Mandela hånats för att han öppet fördömde George Bush för Irakkriget. ”Enormt pinsamt”, säger en källa nära Hillary Clinton. Utrikesministern träffade Nelson Mandela under besök i Sydafrika 1997.
NYHETER

LONDON. Uppgifter i natt: USA:s ambassader hånade Nelson Mandela och Gordon Brown.

Allt finns i hemliga dokument som amerikanska myndigheter befarar att Wikileaks ska publicera i kväll.

– Det här är enormt pinsamt för USA, säger en källa nära Hillary Clinton.

Avslöjarsajten Wikileaks har meddelat att man klockan 23 i kväll svensk tid kommer publicera ett stort antal dokument som rör kommunikation mellan USA:s ambassader runt om i världen och Vita huset, skriver Daily Mail.

Handlar om flera världsledare

I brevväxlingen väntas många av världens ledare ha kritiserats och kommenterats negativt eller nedsättande.

Nelson Mandela som öppet fördömde George W Bush för Irakkriget och antydde att den amerikanska presidenten ignorerat FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan eftersom han var färgad väntas vara bland de världsledare som amerikanska ambassader kraftigt kritiserat.

Tvingade till samtal

Även Gordon Browns personlighet och hans möjligheter att behålla makten ska ha kommenterats i några av de över 800 meddelanden som skickats från USA:s ambassad i London och som i morgon kommer publiceras på internet.

Under fredagen och lördagen har amerikanska diplomater på förhand fört samtal med regeringarna i England, Israel, Turkiet, Danmark, Italien, Kanada och Norge för att lindra lite av den skada som man befarar att läckorna kan orsaka i de diplomatiska relationerna mellan USA och länderna.

– Det här är så enormt pinsamt för USA. CIA har Assange under total övervakning, kommenterar en källa nära USA:s utrikesminister Hillary Clinton både innehållet i dokumenten och Wikileaks grundare Julian Assange.

ARTIKELN HANDLAR OM