Julbocken invigdes

Foto: Per-Erik Jderberg/SCANPIX
I dag invigdes julbocken i Gävle.
NYHETER

Nu är bocken invigd.

Men passa er noga för att bränna upp den.

Julbocken skyddas av särskilda livvakter.

Med dunder och brak invigdes årets julbock i Gävle under söndagen. Hundratals Gävlebor trotsade kylan och gav sig ut för att titta på den spektakulära showen. Klassisk musik och fyrverkerier hälsade bocken. Och det var årets Gävlebo – Kaskito Ngongo – som fick äran att genomföra den formella invigningen under adventsjippot.

Högskolestudenterna Sam, Jolin Kong, Charlene, Harry och Lee från Kina var också på plats för att se på det svenska undret.

– It´s beautiful, cute, sa de till Gefle Dagblad om Gävles världskändis nummer ett.

Gävles kommun har i år gett sig sjutton på att skydda livet på bocken. Bockkommittén har till och med anställt särskilda livvakter som ska skydda bocken från pyromaner.

Julbocken i Gävle har endast överlevt julen 12 gånger sedan 1966, då traditionen infördes. Förra året lyckades pyromaner elda upp bocken genom att förstöra övervakningskamerorna och 2005 klädde gärningsmännen ut sig till tomte och pepparkaksgubbe och sköt eldpilar på bocken.

FAKTA

Gävlebockens historia:

1966 Stig Gavlén kom på idén om en enorm halmbock som skulle sättas på Slottstorget i Gävle. Den 1 december kom den 13 meter höga, 7 meter långa och 3 ton tunga bocken på plats. På nyårsnatten klockan 0.00 gick bocken upp i rök. Gärningsmannen hittades och åtalades för grov skadegörelse.

1970 Bocken brändes sex timmar efter uppsättandet. Med hjälp av olika bidragsgivare sattes bocken dock upp igen, den här gången gjord av vass.

1976 En raggarbil körde sönder bocken.

1985 12.5 meter hög hamnar bocken i Guiness rekordbok för första gången. Nedbränd i januari.

1989 Bocken brann innan den ens var uppbyggd. Det samlades ihop pengar från allmänheten till ny bock som brändes ned i januari. I mars 1990 byggdes en ny bock upp till inspelningen av filmen ”Black Jack”.

2001 Dagen före julafton tuttade en 51-årig amerikansk turist eld på Gävles stolthet.

2006 Bocken klarade ett pyromanattentat natten till den 15 december. Svedd på höger ben.

2009 Bocken brändes natten den 23 december. Samtidigt utsattes webbkamerorna för en hackerattack, så pyromanerna syntes inte på bilderna.

Källa: Bockkommittén.

ARTIKELN HANDLAR OM