Rent vatten kan dröja ända till jul

Parasit misstänks ha gjort tusentals magsjuka i Östersund – i dag kommer provsvaren

Foto: ap, conny lagé
utslagna Både skidskytten Helena Ekholm (tidigare Jonsson) och Östersundsbon Anders Kristiansen har drabbats av magsjukan. ”Jag var riktigt dålig i åtta dygn och jag är fortfarande inte helt bra”, säger Anders. Det finns ingen medicin mot parasiten.
NYHETER

En lömsk tarmparasit kan ha slagit ut dricksvattnet i Östersund – och smittat tusentals invånare och delar av skidskyttelandslaget.

Hur lång tid det tar att rena kranvattnet vet ingen.

Skräckscenariot är att kaoset fortsätter fram till jul.

gör oss sjuka Tarmparasiten Cryptosporidium ger magsjuka, värk och feber.

Tarmparasiten Cryptosporidium kan ha smittat tusentals Östersundsbor under de senaste veckorna.

Den lömska parasiten orsakar kraftig magsjuka med symtom som buksmärta, diarré och feber.

Sedan i fredags har de boende tvingats koka kranvattnet innan de dricker det, eftersom kommunen befarar att det är därifrån parasiten kommer. I dag väntas provsvaren från Smittskyddsinstitutet och först då vet man om dricksvattnet är boven i dramat.

Men även om man lyckas spåra parasiten till kranvattnet kan det ta dagar – kanske veckor – innan det är renat igen.

– Det är omöjligt att säga hur lång tid det kan ta, det vet nog ingen. Det här är en ny situation för oss, men i morgon (läs: i dag) får vi experthjälp, säger Herje Dahlsten vid Vatten Östersund.

”Sprang till toaletten”

Smittskyddsinstitutet befarar att antalet som smittats av parasiten är mellan 3 000 och 9 000 personer. En av dem är Östersundsbon Anders Kristiansen, 22:

– Jag var riktigt dålig i åtta dygn, sedan blev det bättre och bättre även fast jag fortfarande inte är helt bra. Så fort jag åt något så gick det rätt igenom hela kroppen och det var bara att springa till toaletten.

Han kokar nu dricksvattnet åt både sig själv och sin hund Myra.

På träningsläger

Även svenska skidskyttelandslaget, som är på träningsläger i Östersund inför de internationella tävlingarna, har drabbats av tarmparasiten. En av dem är Bragdguldvinnaren Helena Ekholm (tidigare Jonsson), 26:

– Förra fredagen fick jag feber, ont i magen och diarré – de klassiska symtomen. Det är först nu när jag inte längre dricker kranvattnet som jag känner mig helt frisk.

De som drabbas av parasiten kan inte göra något annat än att invänta bättre tider.

”Blir frisk av sig själv”

– Det finns ingen speciell medicin mot den här parasiten utan man blir till slut frisk av sig själv. Men under tiden man är sjuk är det viktigt att tänka på vätskeersättning, speciellt till gamla och barn som har svårt att få i sig det på egen hand, säger Johan Struwe vid Smittskyddsinstitutet.

ARTIKELN HANDLAR OM