Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Vann valet – med fusk

Popstjärnan Martelly krävde omval redan innan det var avgjort – hyllades av folkmassan

sålde sin röst En kvinna står i rännstenen och försöker tvätta sina kläder när valdagen lider mot sitt slut. Hon tillhör de fattiga som får en slant för att rösta som de blir tillsagda. sålde sin röst En kvinna står i rännstenen och försöker tvätta sina kläder när valdagen lider mot sitt slut. Hon tillhör de fattiga som får en slant för att rösta som de blir tillsagda. Foto: URBAN ANDERSSON

    Nu gryr en ny morgon över Haiti – efter ett presidentval där den fattigastes röst köptes för 2 dollar och 50 cents.

    Dagen efter valet finns här två män som anser att allt nog ändå gått rätt till, avgående presidenten och hans svärson Célestin som väntas ta över. Men ingen annan.

    Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson är tillbaka på katastrofernas Haiti och ser ännu en katastrof närma sig – landets näste president.

PORT-AU-PRINCE. När valdagen gick mot sitt slut satt en kvinna i rännstenen och försökte tvätta några trasor som var hennes kläder.

Bredvid henne på gatan stod kravallpoliser med hjälmar och sköldar, de skyddades av svart rustning i hårdplast och i händerna höll de batonger, pumphagelgevär och automatkarbiner.

Kvinnan hukade mitt emot centrala valkommissionens kontor, en trevåningsbyggnad som var gym med restaurang tills ägaren åkte fast för narkotikabrott. Myndigheterna tog huset i beslag och nu var det centrum för ett ännu större brott:

Jude Célestin, blivande svärson till den avgående presidenten Préval, höll på att stjäla valresultatet och därmed makten i västra halvklotets fattigaste land.

”Arrestera Préval”

Det tänkte de övriga 18 kandidaterna med popstjärnan Michel Martelly i täten sätta stopp för. De hade framträtt på en gemensam presskonferens i Karibe Hotels bankettsal och krävt omval. Hundratals utländska och haitiska journalister stod nedanför scenen och haitierna började öronbedövande skandera:

– Arrestera Préval! Arrestera Préval!

Då var det två timmar kvar tills vallokalerna skulle stänga men alla utom två personer var ense om att valet var ett skämt, ett bedrägeri. Som vanligt.

De två som uttalade att valet nog gått rätt till var Préval och Célestin.

Myndigheterna hade förbjudit civil fordonstrafik och kollektiva transporter under valdagen. Lokalerna öppnade redan klockan sex och morgonen var sval men när solen steg blev den dammiga staden fruktansvärt varm: inte en pust rörde luften.

Kritiserar fusket

Gatorna var tomma. Detta tycktes i förstone vara ett bra tecken. Valet skulle gå lugnt och värdigt till.

Men väljarna stannade i sina tält.

De få som kom till vallokalerna möttes ofta av ett gåtfullt motstånd. Rose Dorména, en 20-årig förstagångsväljare, hade besökt tre ställen men nekats att rösta i alla. Nu stod hon i en flickskola som tjänade som vallokal. Ännu en gång hade hon fått nej.

– Jag går till en till. Sedan får det vara, sa hon.

Rose tog för givet att kandidaterna köper röster. Hon sa att hon var emot fusket och kritiserade dem som säljer sin röst.

– De tänker inte på landet bästa.

För dem jag talade med var röstfusk något självklart. En bredaxlad karl i 30-årsåldern sa att en fattig människas röst kostar 2,5 ame

rikanska dollar. Den bredaxlade visste, ty han arbetar som livvakt åt en av kandidaterna.

– Vi är långt från demokrati. Jag är här för att rösta på chefen.

Förkryssade valsedlar

Att Jude Célestin skulle vinna har varit uppenbart i veckor. Port-au-Prince är tapetserat med hans leende, mustaschprydda nuna. Ingen annan kom i närheten av hans kampanjmaskin.

En av kandidaten Leslie Voltaires närmaste medarbetare, Hilda Baker, gapskrattade när jag frågade om fusket verkligen kunde vara så grovt.

– Med rätt valförrättare kan en person rösta tio tjugo gånger.

Richard Wydmayer, chef på den lokala radiostationen Metropol, berättade att hans medarbetare funnit valsedlar på vilka Célestin redan var kryssad.

Det enda som inte ingick i spelet var att de 18 övriga kandidaterna skulle kräva omval. En av dem, Charles Baker, sa till mig:

– Nu går vi ut på gatorna!

Strax satt Michel Martelly på taket på en pickup, omgiven av en ömsom jublande, ömsom skanderande folkmassa.

Hemlösa trängs

Vid sin sida hade han superstjärnan Wyclef Jean, bördig från Haiti, som också ville ställa upp i valet men nekades av formella skäl. Bakom dem på flaket stod Michael Morse, innehavare av det legendariska Hotell Oloffson. Han är kusin till Martelly och i deras släkt ingår den presidentfamilj som byggde huset på 1890-talet.

Hilda Baker, kandidaten Voltaires medarbetare, som gapskrattade åt min naiva fråga är kusin till kandidaten Charles Baker.

Peter Kadhammar och Urban Anderson på plats i Port-au-Prince.   Peter Kadhammar och Urban Anderson på plats i Port-au-Prince. Jag skriver detta för att visa vilken trång värld den politiska eliten i Haiti utgör.

Protesttåget närmade sig valkommissionens kontor, där den trasiga kvinnan satt i rännstenen och försökte tvätta kläder. Ingen såg henne och ingen brydde sig om henne. Hon tillhör de fattiga som får en slant för att rösta som de blir tillsagda.

Strömmen har just gått i den utarmade staden Port-au-Prince. Det är svart omkring mig. De hemlösa trängs i sina tält. Protestdemonstrationen är upplöst, den kom inte ens fram till valkommissionens kontor.

Och snart misshandlas Haiti av en ny ledare.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet