Besvärligt trafikläge i Skåne

NYHETER

Snöfall och hård vind gjorde det mycket besvärligt i trafiken i Skåne på måndagsmorgonen.

Halka, snörök och drivbildning rapporteras från framför allt Österlen och Söderslätt. Öresundsbron införde också restriktioner.

Sveriges Radio Malmö rapporterade under morgonen om inställda skolbussar, bland annat Eslöv och Simrishamn. Skånetrafiken ställde in bussturer och tågavgångar.

Flera trafikolyckor inträffade runt om i länet, men utan allvarliga personskador.

Drivbildning

En skolbuss åkte av vägen i närheten av Lilla Frö på Öland. SOS Alarm fick larmet strax före klockan åtta. Räddningspersonal på platsen har rapporterat att inga människor kommit till skada.

SOS Alarm i Växjö fick in många rapporter om avåkningar i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, men det finns inga uppgifter om allvarligt skadade.

Även i Dalsland råder stora problem i trafiken på grund av snövädret. Melleruds kommun har ställt in alla skolskjutsar och Åsebro skola håller stängt, rapporterar lokala medier. Många mindre vägar är även avstängda för trafik.

SMHI varnar för mellan 10 och 15 centimeter nysnö och drivbildning i samband med frisk nordostlig vind i Västra Götaland och för snöbyar och friska vindar i Östergötlands, Kalmar, Blekinge och Skåne län samt på Öland.

Flyg ställs in

Isiga landningsbanor och starka sidvindar har ställt till det på Köpenhamns flygplats Kastrup och gör att många flyg försenas eller ställs in. Bland annat drabbas avgångar till och från Stockholm.

Gymnasieskolan Design & Construction College i Malmö stängdes på morgonen efter snöras i två omgångar. Solskydden på skolbyggnaden klarade inte av tyngden från de snömassor som lagt sig där. De rasade i två omgångar mot marken och tog delar av skolans tegelfasad med sig, rapporterar Sydsvenskan.

Rektor Ann-Sofie Widén beslutade att stänga skolan, som har cirka 185 elever, för dagen.

– Som tur var var ingen ute när det hände. Hade någon hamnat under alla de tegelstenarna hade det inte varit så trevligt, säger hon till TT.

Nattåg fast i backe

Ett av Veolias nattåg från Stockholm på väg mot Malmö sitter sedan niotiden fast vid Glumslövs backar utanför Landskrona. Tåget kan inte ta sig upp för backen på grund av ett fel på loket.

– Ett hjälplok är på väg och väntas vara framme klockan 10.15, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Trafikverket.

Enligt Lundstedt påverkas bara ett av spåren vilket innebär att det fortfarande går att passera det havererade tåget.

Ett hundratal passagerare finns ombord på tåget som väntas bli omkring tre timmar sent till slutstationen Svågertorp.

– Stämningen ombord är trevlig. De spelar julmusik och serverar kaffe, säger passageraren Jacob Schulze till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM