Dagens namn: Elsa, Isabella
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De hånar världen

Kris för Obamas USA efter diplomatins 11 september

spionerade på fn USA:s president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton pressas sedan mängder av hemliga dokument publicerats på Wikileaks. Hillary Clinton ska bland annat ha beordrat diplomater att spionera på utländska representanter i FN.   spionerade på fn USA:s president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton pressas sedan mängder av hemliga dokument publicerats på Wikileaks. Hillary Clinton ska bland annat ha beordrat diplomater att spionera på utländska representanter i FN. Foto: AP

LONDON. Nu avslöjas vad USA egentligen tycker om världens ledare, samarbetsländer och motståndare.

I över 250 000 hemliga dokument finns uppgifter som skakar den diplomatiska världen.

President Obama har in i det sista försökt stoppa läckan som han påstår ”sätter många personers liv i fara”.

Innehållet i de 251 287 dokument som Wikileaks kommit över har redan distribuerats till en mängd redaktioner, bland andra brittiska Guardian, tyska Spiegel och amerikanska New York Times.

När den brittiska regeringen gått igenom dokumenten lär premiärministern David Cameron vara allt annat än nöjd. I dokumenten beskrivs han som en lättviktare och USA-diplomater uttryckte efter valet tvivel över om han hade rätt kvaliteter för att kunna leda Storbritannien.

Europa oviktigt

Dessutom beskrivs de nära relationer mellan USA och Storbritannien, som ofta betonas av Cameron och hans företrädare, som ointressanta för USA, uppger Sky News.

Där David Cameron vårdar relationen ömt uppges Barack Obama betrakta alla Europas länder som oviktiga och dokumenten beskriver hur Obama uppmanat till att föra Cameron och Storbritannien bakom ljuset i flera frågor.

Innehållet i de läckta dokumenten är så pinsamt för USA att man redan varnat flera länder om innehållet:

 Franske presidenten Nicolas Sarkozy beskrivs som en kejsare utan kläder.

 Ryske premiärministern Vladimir Putin beskrivs som en alfahanne och president Dmitrij Medvedev som Robin till Batman, som är Putin.

Men det som verkligen skakar världen är inte pinsamma omdömen kring världens ledare. De hemliga elektroniska telegrammen som skickats mellan Vita huset och USA:s ambassader runt om i världen innehåller även uppgifter om hur Hillary Clinton beordrat diplomater att spionera på utländska representanter i FN.

Berlusconi rasar

Den amerikanska utrikesministern ska ha begärt insamling av kreditkortsnummer, fingeravtryck och dna från utländska diplomater och FN-personal inklusive generalsekreteraren Ban Ki-Moon – helt i strid med internationell lag.

I dokumenten påstås att den ryska regeringen har länkar till organiserad brottslighet, det uttrycks stor oro kring Pakistans kärnvapenprogram och påståenden att Saudiarabiens kung Abdullah uppmanat USA att gå till flygattack mot Iran för att förstöra deras kärnvapenplaner.

Italiens utrikesminister beskriver de läckta dokumenten som en katastrof och kallar dem ”diplomatins 11:e september”.

– Det här kommer få relationerna mellan stater att explodera, säger han enligt Guardian.

Nu kämpar Hillary Clinton desperat för att minimera skadan. I helgen har hon kontaktat regeringschefer i Tyskland, Saudiarabien, Frankrike och Afghanistan, skriver Guardian.

Enligt Daily Mail lär det bli hon som får ta största smällen och internationella krav på hennes avgång är att vänta.

Sverige en ledare

Hillary Clinton ska närmsta dagarna resa runt i Centralasien och Mellanöstern, bland annat ska hon hålla tal om internationell säkerhetspolitik i Bahrain.

Hon kan räkna med ett antal svettiga frågor under en efterföljande frågestund, konstaterar Sky News politiske kommentator i Washington Robert Nisbet.

Det spekulerades tidigt om att Wikileaks skulle avslöja pinsamma USA-omdömen om Sydafrikas förre president Nelson Mandela. I natt framkom bara Washingtons frustration över att inte kunna ordna ett möte med ANC-ledaren och USA:s ambassadör strax efter Mandelas frigivning.

På ett ställe i dokumentfloden nämns Sverige. Vi beskrivs som något av en ledare för de EU-länder som var emot sanktioner mot Iran.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet