Dagens namn: Torgny, Torkel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så hånar USA:s diplomater världens ledare

 Ond  Blek  Svag  Galen

   Vän eller fiende spelar ingen roll. Den amerikanska diplomatkåren slår vilt mot alla.

   Världens mäktigaste beskrivs hårt, ofta nedsättande.

   Putin är en alfahanne, Sarkozy tunnhudad och Berlusconi fåfäng.

   Israels Benjamin Netanyahu är en charmör som aldrig håller ett löfte och Storbritanniens David Cameron en ”lättviktare”.

Mahmoud Ahmadinejad

 Irans president

   Den iranske ledaren jämförs med Adolf Hitler och föreslås bli benämnd som ”ond” och ett ”existentiellt hot” i ett av diplomattelegrammen.

Silvio Berlusconi.   Silvio Berlusconi. Silvio Berlusconi

 Italiens premiärminister

   Beskrivs i en rapport från Rom som ”svag, fåfäng och ineffektiv som modern europeisk ledare”. Han anses även vara en ”fysiskt och politiskt svag” ledare vars ”återkommande sena nätter och förkärlek för festande gör att han inte får tillräckligt mycket vila”.

I en annan rapport skriver man att Berlusconi ”allt mer framstår som en megafon åt Putin”.

Robert Mugabe

 Politiker i Zimbabwe

   En sydafrikansk minister refererar till Zimbabwes omstridde ledare Robert Mugabe som ”den galna gamla gubben”.

Moammar Khadaffi

 Libyens statschef

   Khadaffi är känd för att omge sig med kvinnor. Han har bland annat en hel stab med kvinnliga livvakter. Han beskrivs som oberäknelig och i ständigt sällskap av en ukrainsk sjuksköterska som i en korrespondens i sin tur beskrivs som en vällustig blondin.

Hamid Karzai

 Afghanistans president

   Afghanistans president Hamid Karzai beskrivs som både kraftlös och paranoid: ”En extremt svag man som inte lyssnar på fakta utan i stället låter sig styras av vem som helst som rapporterar om de mest bisarra konspirationer mot honom”.

David Cameron

 Storbritanniens premiärminister

   Den nyvalda premiärministern klassades som en lättviktare och diplomater uttryckte oro över om han verkligen hade rätt kvaliteter för att ta över som regeringschef i Storbritannien efter valet i våras då Gordon Brown tvingades avgå.

Gordon Brown

 Före detta premiärminister i Storbritannien

   Dokumenten avhandlar Gordon Browns möjlighet att vinna valet som hölls i våras och den förre premiärministern beskrivs som instabil, svår att ha att göra med och med dåligt temperament.

Kim Jong-Il

 Nordkoreas diktator

   Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Il beskrivs som ”den blekfete gamle snubben” som har drabbats av ”fysiskt och psykologiskt trauma”.

Putin.   Putin. Foto: ap Vladimir Putin

 Rysslands premiärminister
Medvedev.   Medvedev.
Dmitrij Medvedev

 Rysslands president

   De ryska ledarnas relation jämförs med seriefigurerna Batman och Robin där Medvedevs är ”Robin till Putin, som är Batman”. Dessutom ska Putin ha beskrivits som en ”alfahanne” och Medvedev som ”blek” i ett diplomattelegram.


Angela Merkel

 Tysklands förbundskansler

   Angela Merkel beskrivs som en ”teflon”-ledare som ”undviker risker och sällan är kreativ”.

Benjamin Netanyahu

 Israels premiärminister

   Benjamin Netanyahu är en ”elegant och charmig” ledare, som dock aldrig håller sina löften, enligt korrespondens från Kairo.

Englands prins Andrew

   Prinsen fungerar som ett av Storbritanniens handelssändebud och i minst ett av de elektroniska telegrammen beskrivs hur amerikanska diplomater chockats av hans otrevliga uppträdande, skriver Daily Mail. Den brittiska kungligheten ska ha uttalat sig nedsättande om både en brittisk myndighet och ett främmande land, enligt Guardian.

Nicolas Sarkozy

 Frankrikes president

   Presidenten hängs ut som ”Kejsaren utan kläder”. Ambassaden i Paris understryker i ett telegram Sarkozys ”tunnhudade och auktoritära personlighet” och han sägs ha en tendens att ständigt tillrättavisa sina kollegor och den franska premiärministern.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet