Snökaos drabbar Sverige

Tågstrul, avkörda bussar och stängda skolor

NYHETER

Snön och kylan ger problem på många håll i dag.

På Öland åkte en skolbuss av vägen.

I Malmö stängdes en skola på grund av snöras.

På Kastrup är landningsbanorna isiga, med försenade flyg som följd.

Gymnasieskolan Design & Construction College i Malmö stängdes på morgonen efter snöras i två omgångar. Solskydden på skolbyggnaden klarade inte av tyngden från de snömassor som lagt sig där. De rasade i två omgångar mot marken och tog delar av skolans tegelfasad med sig, rapporterar Sydsvenskan.

Rektor Ann-Sofie Widén beslutade att stänga skolan, som har cirka 185 elever, för dagen.

– Som tur var var ingen ute när det hände. Hade någon hamnat under alla de tegelstenarna hade det inte varit så trevligt, säger hon till TT.

Is på Kastrup

Vädret påverkar även trafiken i Sverige i allra högsta grad.

På Öresundsbron blåser det hårda vindar, och vindkänsliga fordon rekommenderas inte köra över bron. Hastigheten begränsas till 70 kilometer i timmen.

Isiga landningsbanor och starka sidvindar har ställt till det på Köpenhamns flygplats Kastrup och gör att många flyg försenas eller ställs in. Bland annat drabbas avgångar till och från Stockholm.

Mamma och barn i olycka

Lokaltidningen Barometern rapporterar om en kvinna som vid tiotiden på måndagsmorgonen körde av vägen med sin bil, ner i en snödriva. Med i bilen fanns ett spädbarn.

Olyckan inträffade på väg 25 mellan Karlsro och Smedby. Som tur var klarade sig både mamma och barn utan skador. Kvinnan, som uppges vara mycket chockad, kunde ta sig ut ur bilen via bakluckan tillsammans med sitt barn.

Urspårat lok

Ett av Veolias nattåg från Stockholm på väg mot Malmö satt niotiden fast vid Glumslövs backar utanför Landskrona. Tåget kan inte ta sig upp för backen på grund av ett fel på loket.

Enligt Lundstedt påverkas bara ett av spåren vilket innebär att det fortfarande går att passera det havererade tåget.

Ett hundratal passagerare finns ombord på tåget som väntas bli omkring tre timmar sent till slutstationen Svågertorp.

– Stämningen ombord är trevlig. De spelar julmusik och serverar kaffe, säger passageraren Jacob Schulze till TT.

I Västerviks hamn spårade ett lok ur. Ingen människa kom till skada vid incidenten som inträffade på ett av hamnens spår.

Tåget höll kryphastighet när olyckan inträffade.

– Det var så mycket is och packad snö på rälsen så att spåret plötsligt försvann, berättar Lars Yngström, vd på operatören Tågab.

Inställda skolskjutsar

På Öland åkte en skolbuss av vägen på morgonen. Olyckan inträffade vid 8-tiden på väg 943 mellan Mörbylånga och Sandbergen.

Ingen kom till skada, enligt räddningstjänsten. Räddningschef Bengt Andersson säger till Aftonbladet att den dåliga plogningen troligtvis var en bidragande orsak till olyckan.

– Enligt de uppgifter jag har är ingen skadad, säger Bengt Andersson.

SOS Alarm i Växjö har fått många rapporter om avåkningar i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, men det finns inga uppgifter om allvarligt skadade.

Snö och drivbildning

Även i Dalsland råder stora problem i trafiken på grund av snövädret. Melleruds kommun har ställt in alla skolskjutsar och Åsebro skola håller stängt, rapporterar lokala medier. Många mindre vägar är även avstängda för trafik.

SMHI varnar för mellan 10 och 15 centimeter nysnö och drivbildning i samband med frisk nordostlig vind i Västra Götaland och för snöbyar och friska vindar i Östergötlands, Kalmar, Blekinge och Skåne län samt på Öland.

Förseningar i SL-trafik

I Stockholm meddelar lokaltrafiken SL på sin hemsida att det är problem med pendeltågen på sträckan Märsta-Södertälje.

"Generella förseningar för linje 36 Märsta - Södertälje på som mest 10 minuter på grund av rådande väderlek", meddelar SL.

Även busstrafiken har problem med att komma fram. I Botkyrka är det förseningar på som mest 20 minuter, i Nacka/Värmdö är det förseningar upp till 10 minuter. Man har också dragit in ett antal hållplatser på linje 904 och 905.

ARTIKELN HANDLAR OM