Nu kommer iskylan

Redan i kväll blir det kallare – tjugo minusgrader i Stockholm och Götaland

NYHETER

Kalla, arktiska vindar blåser ner över Skandinavien.

Samtidigt ligger ett högtryck över landet.

Kylan fortsätter hålla Sverige i sitt grepp.

Och det kommer bli ännu kallare.

Foto: STORM
Klicka på bilden för större version.

– Redan i kväll och i natt sjunker temperaturen. Det blir rätt bistert om man säger så, säger Johan Groth som är meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Ovanligt kallt

Det är ovanligt kallt i mellersta och södra Sverige. I norr mildras däremot kylan något. Inte minst i fjällen, i de norra Lapplandsfjällen där moln och snöbyar kommer in.

– Men det är här nere i landet som det pratas om vädret. Högtrycket trycks nu ytterligare söderut och molnigheten minskar alltmer. I Svealand och Götaland blir det ytterligare något kallare. Redan nu märker vi av kylan, men det kommer framför allt märkas av nu under kvällen och natten då temperaturen sjunker.

Hur kallt blir det?

– På onsdag kan det dagtid ligga på ner mot minus femton grader i östra Svealand och kanske minus tio till tolv grader mitt på dagen i Götaland. Nattetid handlar om nedåt minus tjugo grader i Stockholmsområdet och de inre delarna av Götaland. Men det kan bli så kallt även på en del håll i Skåne. Rejält kallt blir det!

Arktisk luft

Även på torsdag blir det väldigt kallt, möjligtvis med undantag för sydligaste Götaland.

– Kallast blir det de närmaste dagarna i sydvästra Norrland, nordvästra Svealand, nordligaste Dalarna och mot Härjedalen. Där kan det lokalt bli ner mot trettio minusgrader.

Varför är det så kallt nu?

– Det är fritt för kall, arktisk luft att strömma ner över oss i Skandinavien och samtidigt etablerar sig ett högtryck som håller kvar den kalla luftmassan. Snötäcket över landet bidrar till att kyla ner, eftersom det reflekterar bort värmen från solen och kyler ner.

Först efter helgen, i början av nästa vecka, väntas det bli mildare väder.

– Fram tills dess får man pälsa på sig ordentligt för att hålla värmen.

Mer snö

Den senaste tiden har snön ställt till det på många håll i södra Sverige. Snöbyarna minskar nu i omfattning vid framför allt Norrlandskusten och östra Svealand. Men det ligger kvar ett band över Östergötland och Smålandskusten.

– Där får vi fortsatt en del snöbyar och där sjunker inte temperaturen lika mycket.

Samtidigt är det risk för att det kommer in ett nytt snöfallsområde över Sverige. Och det är just i sydligaste Götaland, som får mildare temperaturer, som snön väntas falla.

– Det ser ut som om det finns risk för mycket snötrassel där. Det är ett klart hot om ett nytt, sammanhängande snöområde som för med sig problem i Skåne och Blekinge.

ARTIKELN HANDLAR OM