Anmälde mannen för hot

Dagen efter knivmördades hon

NYHETER

När den 31-åriga kvinnan larmade polisen kvällen innan mordet var hon rädd.

Hennes ex-man hade slagit till deras gemensamma dotter och hotat henne.

Trots det anhölls inte mannen.

Morgonen efter knivhöggs tvåbarnsmamman till döds.

I dag säger den jouråklagaren som fattade beslutet på söndagskvällen:

– Det här är en otroligt tragisk händelse och jag känner för kvinnan och barnens skull. Givetvis funderar jag på beslutet jag fattade men jag tycker inte att jag kunde gjort på något annat sätt. Olaga hot är ett vanligt brott men det är sällan det slutar så här, säger Liselotte Norström till Aftonbladet.

Hittades i trapphus

Det var i går morse som den 31-åriga kvinnan mördades i området Öxnehaga, Huskvarna. När ambulans kom fram till platsen låg kvinnan svårt skadad i trapphuset. Hennes liv gick inte att rädda.

Polisen kunde gripa hennes ex-make en stund senare när han springande försökte fly från platsen. Han höll då fortfarande i det misstänkta mordvapnet – en kniv – men kastade den i från sig när polisen uppmanade honom.

Hot och misshandel

Paret skiljde sig 2008 men mannen är inte straffad sedan tidigare. Inga hot har heller rapporterats vare sig under äktenskapet eller sedan paret separerade.

Förutom kvällen innan mordet: Då larmades polisen till kvinnans lägenhet. Ex-maken hade ringt till henne och dödshotat henne.

– Det upprättades en anmälan om olaga hot och en anmälan om misshandel, parets dotter hade blivit slagen av ex-maken samma dag, säger polisens förundersökningsledare Lennart Wennblom.

Knivmördade

Under samtalet med polisen berättade kvinnan att förhållandet med mannen hade varit stormigt.

En åklagare kopplades in på söndagskvällen men tog beslutet att inte ta in ex-maken till förhör under söndagskvällen.

Dagen efter inträffade knivmordet. Mannen erkänner de faktiska omständigheterna, som att han var på platsen och att det var hans kniv.

– Men han förnekar mord, att han hade uppsåt att döda någon, säger mannens advokat Bertil Tengberg.

"Barn hemma"

Liselotte Norström säger till Aftonbladet att hon fick ärendet föredraget för sig vid 23 på kvällen. Men utifrån de uppgifterna hon fick då så var hotet inte tillräckligt allvarligt för att man skulle ta till en tvångsåtgärd mot ex-maken.

– Ett olaga hot som sådant är ett brott som inte har ett straffvärde som betraktas som tillräckligt allvarligt för att vidta tvångsåtgärder. En hämtning på natten innebär att det kan finnas barn hemma och då ska det finnas starka skäl. Något sådant fanns inte i det här fallet, säger Liselotte Norström.

Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten säger att någon utredning angående tjänstefel inte är upprättad.

– Vi har inte fattat något beslut ännu. Skulle det visa sig att något brutstit i handläggningen så kommer det ärendet tas om hand av Riksenheten för polismål. Men någon anmälan eller så har inte kommit in, säger Karin Rosander.

Tas inte anmälningar om hot från kvinnor på tillräckligt stort allvar?

– Min personliga uppfattning är att det absolut tas på allvar och det är en av de prioriterade brottsområdena, säger Rosander.

Liselotte Norström håller med. Hon tycker att åklagare och polis tar kvinnors rädsla på allvar.

– Jag har jobbat i flera år med den här typen av ärenden och vi har väl utarbetade riktlinjer. Däremot så diskuteras skyddet av utsatta kvinnor i många sammanhang och det med rätta. Men just personskyddet har ju vi åklagare inte med att göra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM