Assanges överklagan inkommen till Högsta Domstolen

Menar att han orsakats stor skada

NYHETER

Nu har Julian Assanges överklagan lämnats in till Högsta Domstolen.

Wilileaksgrundaren och hans ombud skriver i den att han drabbats av stor skada på grund av den offentlighet som målet fått.

Handlingarna inkom till HD på tisdagsmorgonen och nu har innehållet offentliggjorts.

I överklagan skriver Assanges advokat Björn Hurtig att det är av stor vikt att HD prövar frågan. Han menar att Julian Assange inte lämnat Sverige i syfte att undvika lagen eller straffpåföljd för de sexbrott han misstänks för. Hans klient, skriver Hurtig, har accepterat att medverka i förhör från utlandet via telefon, videolänk eller på annat sätt, något som rätten i detta fall borde tillåta.

Hurtig tycker även att HD borde ta ställning till varför åklagaren initialt inte ville förhöra Assange när advokaten föreslog det. Istället hördes målsägarna.

Våldtäkt + Assange

Hurtig anser även att åklagaren har brutit i sekretessen genom att berätta för media att det var just Julian Assange som var den misstänkte i målet.

"Detta vållade Julian Assange skada och såvitt jag erfarit har JO-anmälan ingivits samt lär CU ha inlett en förundersökning. Efter offentliggörandet av Assanges namn var det möjligt att på sökmotorn Google få flera miljoner "träffar" om man sammanförde "Julian Assange" och ordet "våldtäkt" på svenska eller andra språk", skriver Hurtig i överklagandet.

Internationellt efterlyst

I förra veckan beslutade Svea hovrätt om fortsatt häktning av Julian Assange som misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Julian Assange är internationellt efterlyst och officiellt ska därmed poliser i alla världens länder leta efter honom.

Assange har beslutat att överklaga häktningen i alla instanser.

På Högsta Domstolen vet man ännu inte när ett beslut i frågan kan komma att fattas.

ARTIKELN HANDLAR OM