Moderaterna: Vi älskar USA

Wikileaksdokumenten avslöjar partiets stöd

Foto: AP
Skakar hand Fredrik Reinfedlt beskrivs i dokumenten inför mötet med George Bush 2007 som en mycket bättre ledare att arbeta med USA än företrädaren Göran Persson.
NYHETER

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) älskar USA.

Nya hemligstämplade dokument läckta av Wikileaks avslöjar toppdiplomaternas rapporter från amerikanska ambassaden i Stockholm.

”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, skriver en ambassadör.

Försvarsminister Sten Tolgfors.

Wikileaks fortsätter att läcka hemligstämplade dokument från amerikanska ambassader runt om i världen.

Svenska Dagbladet har specialgranskat ett hundratal telegram från ambassaden i Stockholm. Fram träder bilden av ett mycket tätt säkerhetssamarbete mellan Sverige och USA.

”Stark partner”

I ett krypterat dokument dömer den amerikanska ambassadören Michael Wood ut den svenska neutraliteten:

”Sverige är visserligen inte Nato-allierad men är i praktiken en pragmatisk och stark partner”, skriver han, enligt SVD.

Wood understryker att Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i krig. Men, landets aktiva deltagande i Natos Partnerskap för fred och rollen som ledare för 1 500 man starka Nordic Battle Group, visar att den officiella bilden är en osanning.

”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, sammanfattar ambassaden efter ett samtal med statssekreterare Håkan Jevrell.

Vid ett möte mellan försvarsminister Sten Tolgfors och ambassadens personal ska Tolgfors ha berättat hur lätt han har att få politiskt stöd för svenskt deltagande i krig under Natos paraply. Men att driva ett medlemskap i militäralliansen skulle vara svårare, menar Tolgfors enligt rapporten som SvD tagit del av.

Bättre än Persson

Ambassaden skriver efteråt att det är ”ett faktum” att Sverige rört sig närmare USA och Nato.

Inför Fredrik Reinfeldts möte med George Bush i Washington 2007 skriver Wood att Reinfeldt är en ledare som är ”bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare”, Göran Persson.

Flera moderaters inställning och samarbetsförmåga hyllas i telegrammen. Inför Sten Tolgfors resa till Washington skriver ambassadören att förutsättningarna är väldigt goda. ”Tolgfors berättade för ambassadören att han älskar USA”.

FAKTA

Det här är Wikileaks

Organisationen Wikileaks grundades 2006 av Julian Assange.

Webbplatsen publicerar, anonymt, hemliga dokument och handlingar från hela världen. Bakom står ett stort antal journalister och frivilligarbetare.

Avslöjandena har gett organisationen många fiender, och den har utretts av Pentagon som ett potentiellt hot mot USA:s säkerhet.

Aftonbladet var först i Sverige med att granska de topphemliga dokument som läckts via Wikileaks, och som rör vårt land.

Och reaktionerna har varit många.

Rapporten om att Socialdemokraterna vädjat om pr-hjälp från USA för att vända dåliga opinionssiffror fick stort genomslag i nyhetsrapporteringen under onsdagen, både tv, radio och i andra tidningar.

Urban Ahlin (S) hävdade i flera tv-intervjuer att amerikansk ambassadpersonal ljuger. I dokumenten påstods att han, i syfte att påverka opinionen, bett en afghansk riksdagsman komma till Sverige för att prata positivt om insatserna i landet.

Avslöjandet och Ahlins dementi toppade kvällens nyhetssändningar.

Politikernas reaktioner på avslöjandet:

Thage G Peterson (S), före detta försvarsminister, kräver att Socialdemokraterna lägger korten på bordet:

– Jag och många andra vill veta vilka samtal som partiet fört med USA:s ambassad. Det är obehagligt att i stället i efterhand få läsa om samtalen på det här sättet. Sossarna har alltså motarbetat allt jag har stått för i den här frågan.

Anders Ferm (S), diplomat och tidigare rådgivare åt Palme:

– Nu behövs en vitbok om Socialdemokraternas hemliga USA-kontakter angående Afghanistankriget.

Lars Ohly (V), partiledare:

– Man begär inte hjälp av en utländsk ambassad i en politisk fråga på det här sättet. Det både förvånar och gör mig upprörd. Finns det någon tillstymmelse av sanning i det här är det häpnadsväckande.

Fotnot: Urban Ahlin (S) dementerar uppgifterna i Wikileaksdokumenten.

Fler avslöjanden från Aftonbladet kommer de närmaste dagarna.