Egyptiska myndigheter: Två hajar infångade

Fyra turister svårt bitna

Hajen som misstänks ha lemlästat flera turister fångades på torsdagen.
NYHETER

Två hajar har fångats in efter de senaste dagarnas blodiga attacker mot turister i dykparadiset Sharm el Sheikh.

Egyptiska myndigheter arbetar nu med att försöka identifiera vilken av dem som ligger bakom attackerna.

Tills vidare gäller dock badförbud för de cirka 2000 svenska turister som just nu befinner sig i Sharm el Sheikh.

På egyptiska miljödepartementets hemsida visar man upp en bild på en av de infångade hajarna som enligt uppgift ska vara en Makohaj på 2,25 meter och 150 kilo.

Den har dessutom en skada på ryggfenan som enligt miljödepartementet ska matcha uppgifter från dykare och offer i samband med attackerna.

Ytterligare en haj fångad

Senare under dagen infångades dock ytterligare en haj på 2,5 meter och 250 kilo. Detta ska dock handla om en Longimanus, eller Vitspetsad oceanhaj, den art som först rapporterades ligga bakom attackerna.

Skillnaden på dessa hajar uppges vara stor och därför finns det gott hopp om att man ska kunna identifiera vilken av dem som allvarligt lemlästade fyra turister. Man kommer även att dissekera de infångade hajarna för att säkerställa bevis på om nån av dem attackerat människor och jämföra käkmått med skadorna på offren.

Samtliga skadade är kvinnor, tre av dem från Ryssland och en från Ukraina. Ingen av dem ska i nuläget ha livshotande skador uppger Tigran Kotbashyan, vice konsul på den ryska ambassaden i Egypten enligt tidningen Komsomolskaja pravda. Samtliga har nu förts till sjukhus i Kairo.

Både armar och ben amputerade

En 48-årig kvinna ska ha fått amputera armen ovanför armbågen. En 70-årig kvinna har fått vänsterbenet amputerat ovanför knät och höger arm ovanför armbågen samt fingrarna på vänsterhanden.

Lorenzo Robuschi, 18 år från Italien blev ögonvittne till attacken mot 70-åringen.

- Jag satt med en kompis och tittade ut över stranden och en kvinna simmade i vattnet inte långt ut. Plötsligt började hon skrika högt. Jag såg hur vattnet färgades rött men såg aldrig något innan attacken, säger han och berättar att några livräddare därefter sprang ut på revet och drog in kvinnan mot stranden.

"Alla på stranden var i chock"

– Vi var många som sprang fram mot strandkanten och kvinnan skrek efter ett tag inte mer. En halv arm och ett halvt ben var borta. Jag såg att hon saknade 4 fingrar. Hon hade en chockartad blick. Jag och alla på stranden var i chock. Ingen sade något, det var helt tyst, säger Lorenzo Robuschi.

En tredje rysk kvinna fick amputera vänsterbenet ovanför knät och hade skador på ena underarmen.

Den egyptiska miljöministern Said Maged George meddelar via departementets hemsida att myndigheterna vill fortsätta att undersöka kustområdena kring Sharm el Sheikh innan man är helt säker på att rätt fisk har infångats.

Detta kommer enligt uppgift betyda ytterligare två dagar av stängda stränder och detta görs för att utesluta alla hot mot turisterna i området.

Lockades av fårkött

Enligt Mohammad Abd al-Fadil Shosha, guvernör för södra Sinai, är en teori att dumpat fårkött var anledningen till att hajen lockades in på så grunt vatten.

- Kanske attraherades hajen av ett skepp som dumpade döda får i havet, säger Shosha enligt AFP.

Fakta: Longimanus

Kallas även Vitspetsad oceanhaj.

Har en graciös långsmal kropp och kan maximalt bli fyra meter lång men blir vanligtvis inte mer än drygt 2,5 meter.

Det tyngsta exemplaret som fångats vägde 167 kilogram.

På ovansidan är Longimanus i regel grå till färgen och magen är vit liksom spetsen på fenorna (därav namnet).

Lever i regel på öppet hav men kommer då och då in närmare land. Arten uppges vara skyldig till ett flertal attacker mot människor på öppet vatten i samband med flyg- och båtolyckor.

Arten beskrivs som aktiv och nästan helt orädd.

Källa: fishbase.org

Fakta: Makohaj

Kallas även Makrillhaj och finns i alla varma och varmtempererade hav.

Den är långsträckt med spetsigt huvud, långa bröstfenor och halvmånformig, nästan symmetrisk stjärtfena och kan bli 4 m lång. Ovansidan är blå och undersidan vit.

Arten är ovovivipar, det vill säga den föder levande ungar.

Den lever i öppna havet och är uppskattad som sportfisk genom sin styrka och de höga hopp som den gör när den fångats.

Den är också viktig som matfisk men betecknas som en hotad art.

Källa: Nationalencyklopedin

Erik Olsson
Andreas Apell