81 fångar döda i fängelsebrand

Storbrand i Santiago, Chile

NYHETER

Minst 81 personer omkom vid en brand i ett fängelse i Chiles huvudstad Santiago tidigt på onsdagen lokal tid.

Enligt poliskällor som citeras av lokala medier var samtliga döda fångar i fängelset San Miguel.

Foto: afp

Polismannen Jaime Concha uppgav att räddningsmanskap fanns på plats vid det chilenska fängelset och försökte få bukt med elden, som startade i en av fängelsets paviljonger. Vittnen säger att poliser har omringat anstalten och att anhöriga har tagit sig till området för att få besked om branden.

200 evakuerade

Brandmyndigheten i Chiles huvudstad Santiago uppger enligt nyhetsbyrån Reuters att många fångar och minst en brandman har skadats vid branden och att 200 fångar har evakuerats från fängelsets tredje våning.

Tv-bilder från området visar hur svart rök stiger upp från San Miguel-fängelset. Brandorsaken sades ännu vara okänd. BBC:s korrespondent säger dock att branden verkar vara under kontroll.

– Vi försöker identifiera offren, säger en talesperson för landets fängelsesystem. Anhöriga krävde att få komma in på området för att hjälpa till i räddningsarbetet.

Startade efter upplopp

Branden startade vid ett bråk mellan rivaliserande gäng. Enligt uppgifter ska fångarna ha tänt eld på madrasser vid upploppen.

Branden bröt ut fem på morgonen lokal tid (9-tiden svensk tid) och spreds snabbt i fängelset.

Senare under onsdagen uppgav vittnen att branden var under kontroll, men att tillståndet var kritiskt för 14 av fångarna.

Hälsominister Jaime Manalich sade att branden, där minst 81 fångar dog, var den värsta hittills i ett chilenskt fängelse. Omkring 2 900 fångar sitter i fängelset.

TT