Dagens namn: Margareta, Greta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Möte med en massmördare

Han var Pol Pots ansikte utåt

Den gamle mannen är ansvarig för ett av historiens värsta massmord. Nu reser han sig mödosamt från stolen i sin hydda djupt inne i djungeln.

Med darrande armar räcker han fram en stock bananer.

– Här, nickar han mot oss. Ta dem.

Aftonbladets Staffan Lindberg letade tillsammans med David Aronowitsch upp röda khmerernas gamla ledare i Kambodja. I kväll har deras dokumentärfilm ”Facing genocide” tv-premiär.

För sex år sedan jobbade jag på en tidning i Kambodja. Bland journalisterna talades det om en stad i djungeln som hette Pailin. Där levde ledarna för folkmordet på sjuttiotalet ännu öppet,i frihet.

En av ledarna var Khieu Samphan, röda khmerernas statschef. Jag kände till hans historia: hur han utbildat sig i Paris på femtiotalet. Åkt tillbaka till Kambodja och gjort sig känd som en ung, ärlig politiker som kämpade för de fattiga.I slutet av sextiotalet tvingades han fly ut i djungeln för att söka skydd hos röda khmererna. När gerillarörelsen tog makten 1975 ville ledaren, Pol Pot, styra i det fördolda. Han behövde ett ansikte utåt, som folket och världen kunde lita på: Khieu Samphan.

Trettio år senare knackade jag på porten till hans enkla hus. En gammal man med ett vänligt ansikte, fyllt av leverfläckar, öppnade.

– Ja, det är jag som är Khieu Samphan, vad kan jag göra för er, monsieur? frågade han på ålderdomlig franska.

74-åringen pratade en stund om sina mangoträd. Men när jag frågade om den planerade FN-rättegången mot honom fick han nog.

– Det räcker nu, sa han och stängde dörren.

Jag skrev om mötet i en artikel i DN. Någon vecka senare hörde filmaren David Aronowitsch av sig. Han hade följt Khieu Samphan genom åren, fängslats av hans gåta: det mjuka leendet som låg som en mask över det fasansfulla brottet.

Hur är en sådan människa egentligen? Går det att närma sig honom på något sätt?Vi reste tillbaka till Kambodja året därpå för att göra ett försök. På plats fick vi höra att Khieu Samphan gått under jorden.

Var han rädd för att bli gripen? Ingen visste något.

Genom en bekant till en vän fick vi till sist kontakt. Vi stämde träff på ett anonymt hotell i Phnom Penh och frågade om vi kunde göra en dokumentärfilm om hans liv.

Khieu Samphan rådgjorde länge med sin advokat, fransmannen Jacques Vergès, som blivit känd som ”Djävulens advokat” efter att ha företrätt Gestapochefen Klaus Barbie, terroristen Carlos Schakalen och Slobodan Milosevic.

Han tackade han ja, men på ett villkor: först ville han ge sin version av vad som hände. Och visa oss sitt Kambodja.

     

Vi reste in i landet, tillbaka i tiden, till en värld av mörka hemligheter och begravda livslögner. Tillbringade dagar på dammiga vägar mellan risfältens sockerpalmer.

En dag tog Khieu Samphan oss till Nuon Chea, Pol Pots chefsideolog. Han var ytterst ansvarig för säkerhetstjänsten som skulle rensa ut regimens fiender. Hundratusentals män, kvinnor och barn mördades.

Framför vår kamera småpratade de båda männen, som om folkmordet aldrig hade hänt. På vägen ut vill Nuon Chea ge oss en stock bananer. Vi tackade hastigt nej.

Khieu Samphan hade läst varje betydande bok som skrivits om folkmordet. Jag ställde frågor om röda khmerernas tortyr och massgravar. Han svarade med märkliga, akademiska föreläsningar.

– Flera historiker har enligt min mening feltolkat den vietnamesiska aggressionen ... kunde det låta.

Till sist hamnade vi framför Pol Pots hus inne i djungeln. Khieu Samphan berättade hur han fortfarande såg den döde ledaren framför sig. Hur Pol Pots ord ännu ekade i hans öron.

Känn ingen glädje. Känn ingen skräck. Analysera varje händelse. Vad den betyder för rörelsen. Vidta de åtgärder som krävs ...

Jag frågade om han fortfarande saknade Pol Pot.

– Ja, svarade han lågt.

I flera långa dagar hade jag känt frustrationen växa, tvingat tillbaka ilskan över känslokalla svar och brist på ånger.

Nu såg jag för första och enda gången tårar i hans ögon.

Dagen efter vår sista intervju greps Khieu Samphan av kambodjanska elitstyrkor. I vår väntas han ställas inför rätta, anklagad för bland annat folkmord.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet