Minst 27 flyktingar drunknade vid Julön

Flera barn bland offren

Foto: AP
Vittnen på stranden kunde bara hjälplöst se på när båten krossades mot klipporna.
NYHETER

Minst 27 asylsökande, bland dem flera barn, befaras ha drunknat när deras båt slogs i bitar utanför australiska Julön tidigt i morse.

Hjälplösa ögonvittnen tvingades bevittna tragedin från land.

Foto: AFP
Den lilla båten var fylld med ett 80-tal flyktingar. Den krossades mot kalkstensklipporna vid Julön väster om Australien. Ett 50-tal flyktingar dog, av dem flera barn.

Vid niotiden i morse hade ett 41 människor räddats ur havet. En hade lyckats ta sig i land själv. 27 döda kroppar har hittills tagits om hand.

Ögonvittnet Phillip Stewart berättade för Sky News hur människor försvann i vågorna eller träffades av vrakdelar sedan deras båt krossats mot kalkstensklipporna på ön utanför västra Australien.

– Tragedin pågick en stund och vi såg faktiskt hur folk drunknade. . . olyckligtvis slogs de mot klipporna, sade han.

”Låg med huvudet nedåt”

Ett annat ögonvittne, Kamar Ismail, sade att en båt fylld med vuxna och barn krossades mot klipporna. Lokalbefolkningen gjorde sitt bästa för att dra upp överlevande på land, men det var mycket svårt på grund av den grova sjön, sade han till AFP.

En annan öbo berättar:

– Där fanns ett väldigt litet barn i flytväst som låg med huvudet nedåt under en väldigt lång tid. . . uppenbart död. Det är något jag inte kommer att glömma särskilt fort, berättade affärsinnehavaren Simon Prince för AFP.

– 15 till 20 stycken lyckades komma i flytvästarna, men det ligger kroppar överallt i vattnet. Där finns döda spädbarn, döda kvinnor och döda barn, sade en annan öbo till tidningen West Australian.

”Varför möttes inte båten?”

Australiska flyktingadvokaten Pamela Curr ifrågasatte samtidigt varför inte gränsbevakningen agerade tidigare.

– Hur kom det sig att de lät den här båten anlända i så hårt väder?, sade Curr till tidningen The Australian.

– Sök- och räddningstjänsten hade uppgifter från Indonesien om att båten var på väg. De visste hur många som fanns ombord så varför fanns de inte där för att möta dem? Varför lät de båten färdas ensam när de visste vilket väder de var på väg in i?

TT-AFP